Понад 200 тисяч гривень втратив мешканець Лиману при купівлі товару через інтерет - поліція застерігає про небезпеку шахрайства

 

60-річний фермер знайшов "вигідну" пропозицію по закупівлі добрив, яка виявилась пасткою злочинців. Після отримання всієї суми "продавці" обірвали всі контакти, після чого потерпілий звернувся до правоохоронців.
Днями до поліції Лиману звернувся місцевий мешканець 1961 року народження із заявою про шахрайство. Заявник розповів, що знайшов на одному з сайтів об'яву з вигідною ціною  та звернувся за вказаними контактами.
Представники фірми надали чоловіку рахунок, на який потрібно було перевести відразу всю суму - 201 тисячу гривень. Після отримання грошей розповідали, що товар буде відправлений, потім - що він "трохи затримується", а згодом взагалі перестали відповідати на дзвінки. Після майже місяця очікування потерпілий повідомив про дану подію правоохоронцям.
Відділом №3 (Лиман) Краматорського РУ поліції було відкрито провадження за ч.2 ст.190 (шахрайство, що завдало значної шкоди потерпілому) Кримінального кодексу України.

Нагадуємо про основні правила, яких слід дотримуватись при купівлі товарів через інтернет:
- репутація продавця. Сьогодні існує безліч сайтів з «чорними списками» шахраїв - реалізаторів і покупців (за номером телефону, рахунку для переказу грошей, юридичними особами та ПІБ). Крім того, покупець може отримати інформацію про дійсного власника товару лише за наявності реальних контактних даних (адреса, телефон, вид господарської діяльності). Якщо ця інформація доступна, в такому випадку можна перевірити його наявність у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань на сайті https://usr.minjust.gov.ua/.
- оплата товару та його доставлення. В жодному разі не перераховуйте всю суму наперед та не робіть значну передплату! Здійснюйте оплату по факту отримання товару, після його огляду та перевірки.
Якщо все ж таки Ви стали жертвою шахраїв – звертайтесь до найближчого відділу поліції або дзвоніть на номер «102».

Краматорське районне управління поліції Донецької області


 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner