Про кількість та мінімальні розміри риб і водних безхребетних, дозволених до вилову рибалками - любителями

 

Відповідно до Правил любительського і спортивного рибальства, затверджених наказом Державного комітету рибного господарства України від 15.02.1999 № 19, любительський лов риби, інших водних живих ресурсів, за винятком видів, пойменованих в пункті 4.10 цих Правил рибальства, в літній період, у строки від скресання криги і до льодоставу (за винятком забороненого нерестового періоду), дозволяється:
- на водоймах загального користування - з берега або з човна, вудками всіх видів із загальною кількістю гачків не більше п'яти на рибалку, та спінінгом;
- на водоймах, на яких впроваджене платне рибальство - з берега або з човна вудками усіх видів із загальною кількістю гачків не більше десяти на рибалку і спінінгом.
За одну добу перебування на водоймі одній особі дозволяється вилов таких видів у таких кількостях:

Об’єкти лову (добування)

Водойми загального користування

Водойми, де впроваджене платне рибальство

риба (кг)

3

5

раки (шт.)

30

50

мідії (кг)

5

8

рапана (шт.)

10

20

креветки (кг)

1

2

Мінімальні розміри (в см) риб і водних безхребетних, дозволених до вилову рибалками- любителями:

Об’єкти лову (видобування)

Розмір, см

Білий амур

40

Білизна

30

Вугор

50

В’язь

28

Головень

24

Карась сріблястий

-

Короп

25

Сазан

35

Лин

20

Лящ

32

Плітка

18

Синець

22

Сом

70

Судак

42

Товстолоб

40

Щука

35

Підуст

25

Тараня

18

Берш

28

Рак

10

Допустимий розмір риб вимірюється від вершини рила (при закритому роті) до кінця лускового покриву на хвості, для риб без луски до кінця середніх променів хвостового плавця. У рака – по спині тіла від лінії з’єднання очей до кінця хвостових пластин.
Лов риби і водних безхребетних, менших за вказані розміри, забороняється. Максимально дозволений вилов риб і раків, менших за встановлений розмір, допускається за всіма видами дозволених цими Правилами рибальства любительських знарядь лову за підрахунком поштучно, не більше 30 % від загального улову за видами, вказаними в додатку цих Правил рибальства.
Звичайно, будь-якого рибалка може виловити заборонену для вилову рибу. Але у цьому випадку слід обережно зняти рибу з гачка (докладаючи всіх зусиль аби якнайменше травмувати рибу гачком або утримуючи її в руках) та одразу ж відпустити її у водойму з тим, щоб зберегти їй життя.
Довідкова інформація:
Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Донецькій області нагадує:
з 01 листопада 2021 року на зимувальних ямах у водних об’єктах Донецької області діє осінньо – зимова заборона на вилов водних біоресурсів, яка триватиме до початку весняно – літньої нерестової заборони 2022 року;
з 20 листопада 2021 року на рибогосподарських водних об’єктах Донецької області починається заборона на вилов річкових раків, l  яка триватиме до 30 червня 2022 року.
Донецький рибоохоронний патруль закликає всіх рибалок – любителів та рибалок - промисловиків дотримуватись встановленої заборони на вилов водних біоресурсів. У разі виявлення фактів порушення природоохоронного законодавства, просимо невідкладно повідомляти за номерами телефонів «гарячої лінії»: (099) 391 10 90 або (068) 446 86 54.


Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Донецькій області 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner