Куди звертатися якщо ви стали жертвою домашнього насильства

 

Куди звертатися якщо ви стали жертвою домашнього насильства, яка надається допомога постраждалій особі та що чекає кривдника та як протистояти випадкам домашнього насильства?

Домашнє насильство - діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Якщо Ви потерпаєте від домашнього насильства, або стали свідками прояву домашнього насильства, то  Вам необхідно звернутися за допомогою:

•    В екстреній ситуації дзвонити в поліцію 102;
•    Звернутися до мобільної бригади психологічної допомоги Лиманського міського центру соціальних служб  +380951320456;
•    Звернутися на «гарячу лінію» з попередження домашнього насильства  -1547.
•    Звернутися до управління соціального захисту населення за телефоном (06261)4-16-99,
•    Звернутися за служби у справах дітей Лиманської міської ради, якщо постраждалою особою є дитина або кривдником є дитина за телефоном (06261)4-10-98,
•    У разі необхідності також надається правова допомога, звертатись на гарячу лінію Координаційного центру з питань безкоштовної правової допомоги – 0-800 213-103 або звертатись Бюро правової допомоги, телефон: (095) 68-85-464, адреса: 84401, м. Лиман, вул. Пушкіна, 12б.
Яка допомога надається постраждалій особі

програма для постраждалої особи - комплекс заходів, спрямованих на позбавлення емоційної залежності, невпевненості у собі та формування у постраждалої особи здатності відстоювати власну гідність, захищати свої права у приватних стосунках, у тому числі за допомогою уповноважених органів державної влади, органів місцевого самоврядування;
Постраждалій особі надається: психологічна допомога, правова допомога, медична допомога, тимчасовий притулок.

Яка відповідальність чекає на кривдника

До кривдника можуть бути застосовані такі спеціальні заходи: 
Направлення кривдника на проходження програми для кривдників – робота для корекції поведінки особи, яка вчинила домашнє насильство, а також для формування гуманістичних цінностей (направляється за рішенням суду або за власною ініціативою кривдника на добровільній основі).
Взяття на профілактичний облік кривдника та проведення з ним профілактичної роботи здійснюється з моменту виявлення факту домашнього насильства на встановлений законодавством строк для проведення профілактичної роботи з кривдником (здійснюється уповноваженими підрозділами Національної поліції).
Терміновий заборонний припис стосовно кривдника спрямований на негайне припинення домашнього насильства, усунення небезпеки для життя і здоров’я постраждалої особи (виносить поліція, строком до 10 днів). Може встановити: заборону на вхід та перебування в місці проживання постраждалої особи, контактувати з нею; обов’язок залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи. Видається за заявою постраждалої особи, а також за власною ініціативою працівника поліції за результатами оцінки ризиків.
Обмежувальний припис стосовно кривдника (рішення приймає суд за заявою постраждалої особи строком до 6 місяців). Може встановити: заборону перебувати в місці спільного проживання з постраждалою особою, телефонувати, наближатись до неї на певну відстань, розшукувати, контактувати з нею; обмежити спілкування з постраждалою дитиною; обов’язок усунути перешкоди у користуванні постраждалою особою майном. За подання заяви про видачу обмежувального припису до суду судовий збір не сплачується. Заява має бути розглянута судом протягом 72 годин з моменту її надходження до суду.

Як протистояти випадкам домашнього насильства
Для цього слід:
розповісти про насильство тим, хто може допомогти;
продумати дії на випадок повторного насильства;
визначити місце, куди можна піти у випадку загрози насильства;
домовитися із сусідами, щоб вони викликали поліцію, якщо почують крики з квартири;
у безпечному, але доступному місці заховати документи, певну суму грошей, книжку з номерами телефонів, інші важливі папери, певний одяг та необхідні ліки;
унеможливити доступ до інформації про місце перебування потерпілої особи;
визначити, що саме з цінних речей слід забрати з дому;
заздалегідь знайти номери телефонів місцевих служб, які можуть надати необхідну підтримку.
Домашньому насильству потрібно  і необхідно запобігти і протистояти.

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner