Український муніципальний форум в Одесі зібрав 500 представників українських громад, центральної влади і закордонних партнерів

 

XVI Український муніципальний форум стартував 27 липня в Одесі.
Захід, організований Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України», триватиме 3 дні. На форум, який продовжує багаторічну традицію АМУ збирати прихильників муніципального руху для обговорення нагальних питань місцевого самоврядування,  з’їхалися понад 500 учасників. Це – голови громад, депутати місцевих рад, представники центральних органів державної влади, парламентарі, представники експертного середовища, закордонні партнери АМУ. Серед гостей  – Генеральний секретар Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Андреас Кіфер, Голова Офісу Ради Європи в Україні Стен Ньорлов.
До складу делегації від Донеччини увійшли очільники і представники Вугледарської, Мирноградської, Костянтинівської, Покровської, Краматорської та Маріупольської громад, а також виконавчий директор Донецького РВ АМУ Юрій Бобров.
Форум має на меті обговорити найгостріші проблеми, які турбують сьогодні місцеві громади. Серед них – зменшення доходів місцевих бюджетів, проблеми регулювання та впливу місцевих органів влади на забудову міст, підняття цін на газ майже вдвічі та інші. Програма Форуму передбачає три тематичні дні:
27 липня – День місцевої демократії та відкритого врядування: проводиться в рамках проєкту Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи «Посилення демократії та довіри на місцевому рівні в Україні».
28 липня – День енергоефективності: проводиться за підтримки проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні, що впроваджується «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH» за дорученням уряду Німеччини.
29 липня  – День Діалогу: Сталий місцевий соціально-економічний розвиток: проводиться в рамках проєкту «Сприяння всебічному розвитку громад через аналітику, діалог та співпрацю», який впроваджується Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України».
Проведенню Муніципального форуму передувало засідання Правління Асоціації міст України. Голова АМУ, мер Києва Віталій Кличко повідомив, що до Асоціації міст України вступило 45 нових членів, а також анонсував відкриття у Києві Будинку Громад.
Учасники розглянули питання законодавчого врегулювання нагляду за органами місцевого самоврядування. Генеральний секретар Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи  Андреас Кіфер зазначив: важливо забезпечити дотримання Європейської хартії місцевого самоврядування щодо домірності нагляду за органами місцевого самоврядування та унеможливити використання посиленого нагляду як інструменту тиску на представників громад. Спеціальний посланник Уряду ФРН з питань реформ у галузях урядування та децентралізації в Україні  Георг Мільбрадт представив членам Правління АМУ позицію щодо необхідності впровадження в українське законодавство визначення громади як юридичної особи.
Про те, як Маріуполь став найпрозорішим містом в Україні, розповів Маріупольський міський голова Вадим Бойченко. Цієї мети досягли через відкриті закупівлі, прозорість послуг і взаємодії з громадою. «Маріуполь – лідер в рейтингу прозорості та підзвітності серед міст України. Хоча ще три роки тому ми займали далеку 57 позицію. Може здатися, що такий ривок для міста був простим. Але насправді за цим стоїть копітка, системна робота команди муніципалітету. І ця робота триває і зараз», – зауважив мер.
Під час засідання АМУ вирішила звернутися до Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля і керівництва ДК «Нафтогаз України» для того, щоб розробити формулу списання заборгованості за різницю в тарифах на газ. Адже в нинішньому вигляді законопроект 3508-д не має чіткої формули розрахунку списання заборгованості за різницю в тарифах. За словами Вадима Бойченка, це може стати важким тягарем для місцевого бюджету. «В нинішніх умовах зростання ціни на газ такий додатковий фінансовий тягар може просто зупинити розвиток в містах. Заборгованість за різницю в тарифах повинна бути списана», – підкреслив Маріупольський міський голова. Представники Асоціації міст України направлять звернення до Прем'єр-міністра України та голови ДК «Нафтогаз Україна» для того, щоб розробити механізм списання заборгованості в повному обсязі.
Крім того, на засіданні правління АМУ обговорили два законопроекти, які в разі прийняття, можуть істотно посилити громади на шляху їх розвитку. Йдеться про законопроект № 5066 або альтернативний № 5066-1. Ці законопроекти говорять про збільшення частки ПДФО, яка залишається в містах на + 5%. Зокрема, для Маріуполя ця цифра складе більше 200 млн грн. Другий законопроект – № 3175, яким передбачено змінити реверсну дотацію.
Більш детальна інформація на сайті АМУ
Онлайн-трансляцію Форуму можно переглянути за посиланням

Інформує Донецьке РВ АМУ

 

Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner