Впровадження роздільного збирання сміття на території Лиманської об’єднаної територіальної громади!

З 1 січня 2018 року вступила в дію стаття 32 Закону України “Про відходи”, мета якої  обмеження та запобігання негативного впливу відходів на навколишнє природне середовище та здоров’я людини даною статтею забороняється захоронення неперероблених  побутових відходів.
Одним з найактуальніших методів оброблення відходів є їх роздільне збирання, це метод збирання, за якими ресурсоцінні компоненти побутових відходів – папір, скло, пластик, метал – збирають окремо у спеціальні контейнери для подальшого надходження на перероблення чи повторне використання.
Потрапляючи на сміттєзвалище, відходи забруднюють навколишнє середовище – грунт, повітря, воду, – залишаючись там від декількох до сотень років, тому що природа не може їх дуже швидко самостійно переробити. Наприклад період  розкладу паперу 2-3 роки; консервна банка – 120-150 років; звичайний поліетиленовий пакет – 200 років; пластикова пляшка – 500 років; скло – більше 1000 років. В першу чергу, довкілля забруднює фільтрат – це отруйна рідина, яка проходить через усе звалище та несе із собою у підземні води забруднюючі речовини, бактерії, яких спричиняють захворювання у людей.
При спалювані побутових відходів  виділяються токсичні гази, утворюються небезпечні хімічні сполуки, які забруднюють повітря. Спалювання відходів у дворах розглядається це правопорушення за що  передбачено  штрафи.
Необдумане викидання відходів або їх спалювання, наносить непоправну шкоду навколишньому середовищу та суспільству.
Головне правило, яке треба запам’ятати: змішані відходи – це сміття; роздільно зібрані відходи – це ресурси, тобто такий матеріал, з якого можна виробити нові корисні речі.
Впровадження системи роздільного збирання сміття дозволить зменшити кількість відходів, які підлягають захороненню, сприятиме розв'язанню екологічних, соціальних проблем та ресурсозбереженню.
На території Лиманської об’єднаної громади розпочато  облаштування майданчиків  контейнерами з роздільним збиранням побутових відходів, а саме:  контейнера - блакитного кольору з написом “Вторинна сировина”- для збирання відходів як вторинної сировини (скло, папір, полімери, метал), контейнера - сірого кольору — для збирання решти змішаних відходів, у тому числі органічної складової побутових відходів та з травня місяця поновлена робота системи відеоспостереження, яка працює в режимі онлайн з метою фіксації порушень дотримання чистоти контейнерних майданчиків.
Тому шановні  мешканців Лиманської об’єднаної територіальної громади звертаючись до вас просимо долучитися  до впровадження даного  процесу поводження з відходами, бути  більш дисциплінованими та небайдужими до екологічної ситуації нашого краю.

ПАМЯТАТАЙТЕ!  ПОВОДЖЕННЯ  З ВІДХОДАМИ  – ЦЕ СПІЛЬНА СПРАВА.
ВІД ТОГО, ЯК МИ ВИКОНУЄМО ЇЇ СЬОГОДНІ, ЗАЛЕЖИТЬ БЛАГОПОЛУЧЧЯ КРАЮ  ТА  ЗДОРОВ’Я НАШИХ ДІТЕЙ ЗАВТРА!

Відділ екології та природних ресурсів виконавчого комітету Лиманської міської ради

 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner