Отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря

 

У випадку, якщо суб’єкт господарювання має джерела викидів в атмосферне повітря, використовує автономну систему опалення (твердопаливні котли, тощо); здійснює виробничу діяльність, в результаті якої в атмосферне повітря потрапляють забруднюючі речовини, необхідно отримати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами. 
При несвоєчасному отриманні дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, подальше здійснення господарської діяльності підприємства вважатиметься як таке, що суперечить чинному природоохоронному законодавству.
У разі відсутності дозволу на викиди до об’єктів та суб’єктів господарювання застосовуються санкції відповідно до законодавства.

Хто видає дозвіл на викиди забруднюючих речовин?
Дозвіл на викиди видається:
Для об’єктів І групи (об'єкти, які взяті на державний облік і мають виробництва або технологічне устаткування, на яких повинні впроваджуватися найкращі доступні технології та методи керування) – центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища, за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.
Для об’єктів ІІ та ІІІ групи ( ІІ група - об'єкти, які взяті на державний облік і не мають виробництв або технологічного устаткування, на яких повинні впроваджуватися найкращі доступні технології та методи керування;
ІІІ група - об'єкти, які не входять до І і ІІ груп) – обласними, Київською, Севастопольською міськими державними адміністраціями, органом виконавчої влади Автономної Республіки Крим з питань охорони навколишнього природного середовища за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.
Підстава: ст. 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря»
Документи подаються до дозвільного центру в областях або при Мінприроди (відповідно до групи об’єкту).

Термін дії дозволу на викиди забруднюючих речовин
Для об’єктів І групи – сім років; ІІ групи – десять років; ІІІ групи – необмежений.
Підстава: ст. 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря».

Яка процедура отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин?
Послідовність кроків щодо отримання дозволу на викиди визначається Постановою КМУ від 13 березня 2002 р. №302 «Про затвердження Порядку проведення та оплати робіт, пов’язаних з видачею дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, обліку підприємств, установ, організацій та громадян-суб’єктів підприємницької діяльності, які отримали такі дозволи»
У Дозвільному центрі повинен бути регламент отримання дозволу на викиди, який підготовлений з урахуванням вимог цієї постанови.
Дозвіл на викиди забруднюючих речовин може отримуватися для нового об’єкту, який вводиться в експлуатацію або для діючого об’єкту.

Алгоритм отримання дозволу на викиди:
1.    Виконання інвентаризації викидів забруднюючих речовин.
Основні положення інвентаризації викидів в Україні визначаються Інструкцією про зміст та порядок складання звіту проведення інвентаризації викидів забруднюючих речовин на підприємстві, затвердженою наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України від 10.02.1995 р. №7.
Інвентаризація включає в себе характеристику технології, газоочисних установок з точки зору утворення і відведення забруднюючих речовин, визначення параметрів стаціонарних джерел викидів, а також характеристику неорганізованих джерел.
На практиці підприємства часто не мають фахівців необхідної кваліфікації для виконання інвентаризації викидів і замовляють такі роботи спеціалізованим організаціям. 
2.    Підготування за встановленими вимогами документів, у яких обґрунтовуються обсяги викидів, для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами.
3.    Ознайомлення громадськості з інформацією про отримання дозволу, відповідно до законодавства.
4.    Подання до дозвільного центру комплекту документів (перелік у відповідності до регламенту дозвільного центру).
5.    Отримання дозволу на викиди.

З формальної сторони вимоги до виконавців робіт виглядають наступним чином.
Виконання інвентаризації викидів – виконує господарюючий суб’єкт самостійно.
Підготування за встановленими вимогами документів, у яких обґрунтовуються обсяги викидів – виконавці, яким надано право на розробку таких документів, занесені до відповідного переліку Мінприроди України.
Подачу документів до дозвільного центру та отримання дозволу на викиди виконує господарюючий суб’єкт самостійно, або довірена особа (по довіреності).
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner