Податкова інформує

 

ПДВ: особливості реєстрації податкових накладних
Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області звертає увагу, що відповідно до п. 201.1 ст. 201 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи, та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) у встановлений ПКУ термін. 
Згідно з п. 201.10 ст. 201 ПКУ реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у ЄРПН повинна здійснюватися з урахуванням граничних строків: 
– для податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, – до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені; 
– для податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, – до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені; 
– для зведених податкових накладних та/або розрахунків коригування до таких зведених податкових накладних, складених за операціями, визначеними п. 198.5 ст. 198 та п. 199.1 ст. 199 ПКУ, – протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, в якому вони складені; 
– для розрахунків коригування, складених постачальником товарів/послуг до податкової накладної, що складена на отримувача – платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, – протягом 15 календарних днів з дня отримання такого розрахунку коригування до податкової накладної отримувачем (покупцем). 
Відповідно до п. 3 Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 року № 1246 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2017 року № 341) зі змінами і доповненнями передбачено, що операційний день триває в робочі дні з 8-ї до 20-ї години. Технічне обслуговування та регламентні роботи, що потребують зупинки ЄРПН, не проводяться протягом операційного дня, крім аварійних випадків. Якщо 15 число або останній день місяця припадають на вихідний, святковий або неробочий день, такий день вважається операційним днем. 
Отже, якщо граничні строки реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН припадають на вихідний, святковий або неробочий день, такий день вважається операційним днем.  

Донеччина: у судовому порядку повернуто державі майже 18 млн грн

Одне із головних завдань юридичної служби ГУ ДПС у Донецькій області, діяльність якої спрямована на захист економічних інтересів держави, полягає в тому, щоб врегулювати усі спірні питання, які виникають з платниками податків, не доводячи їх до суду. Але поряд із сумлінними платниками нерідко трапляються і такі, що намагаються ухилитися від сплати до бюджетів належних платежів. В таких випадках справи вирішуються в судах. 
Протягом січня – березня 2021 року в судах різних інстанцій з урахуванням справ минулих років на розгляді знаходилось 2786 справ за участі податкової служби Донеччини на загальну суму 4,9 млрд гривень. 
З початку 2021 року судами на користь податкових органів винесено 190 рішень на суму 622,7 млн грн, з них: 
-  справи за позовами платників податків до органів ДПС – 63 на суму 237,5 млн грн (здебільшого оскарження податкових повідомлень-рішень); 
-  справи за позовами органів ДПС до платників податків – 127 на суму 385,2 млн гривень (найчастіше з питань стягнення податкового боргу). 
На користь податкових органів протягом І кварталу поточного року з урахуванням справ попередніх періодів винесено 72 остаточних рішення на суму 209,9 млн гривень (середньообласний показник складає 94,74% по кількості та 99,88% по сумі). 
Всього до бюджету у січні-березні 2021 року за остаточними судовими рішеннями надійшло 17,9 млн гривень. 

На Донеччині зібрано понад 6 мільярдів гривень до зведеного бюджету країни
За перший квартал 2021 року внесок Донецької області до бюджетів всіх рівнів порівняно з аналогічним періодом минулого року збільшився на 1 млрд 25 млн гривень. Загалом надходження до зведеного бюджету країни за січень-березень зросли на 19% і склали понад 6,4 млрд гривень.
Слід зазначити, що більше половини, а саме 54% від усіх надходжень зведеного бюджету залишається у місцевих бюджетах регіону. Так, місцеві скарбниці вже отримали 3,5 млрд грн, що майже на 0,5 млрд грн більше, ніж торік. Основні податки, які формують місцевий бюджет – це податок з доходів фізичних осіб (2,5 млрд грн), єдиний податок (понад 288 млн грн) та плата за землю (284 млн гривень).
Цьогоріч до державного бюджету країни бізнес Донеччини спрямував 2,9 млрд грн, що на 0,6 млрд грн більше за аналогічний період минулого року. Найбільші надходження забезпечено за рахунок податку на додану вартість (934,6 млн грн), податку на доходи фізичних осіб (857,9 млн грн) та податку на прибуток підприємств (707,3 млн гривень).
Керівництво податкової служби Донеччини висловлює свою вдячність  усім платникам податків, які своєчасно та в повному обсязі забезпечують виконання свого конституційного обов’язку сплачувати податки.

Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Донецькій області у мережі Facebook.
Підписатися на Facebook  
fb.com/TaxUkraine
www.facebook.com/tax.donetsk
Підписатися на Telegram-канал 
t.me/tax_gov_ua
Підписатися на YouTube 
youtube.com/TaxUkraine
youtube.com/c/ДПСуДонецькійобласті

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно і безпечно за допомогою сервісу «InfoTAX»

 

 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner