Звіт про результати роботи відділення Національної служби посередництва і примирення в Донецькій області за 1 квартал 2021 року

 

Упродовж 1 кварталу 2021 року Відділенням проводилась робота по врегулюванню 20 конфліктних ситуацій, по яких було взято на облік 19 розбіжностей між сторонами СТВ  щодо своєчасної виплати поточної заробітної плати та погашення заборгованості та 1 – щодо укладання або зміни колективного договору. 
У звітному періоді, з метою врегулювання конфліктних ситуацій, фахівцями Відділення по кожному підприємству було складено план заходів по врегулюванню конфліктних ситуацій та проведено 66 узгоджувальних зустрічей зі сторонами СТВ.
Основною причиною виникнення у звітному періоді розбіжностей між сторонами СТВ була заборгованість із виплати заробітної плати в сумі 150787,5 тис. грн. В результаті постійної та планомірної роботи, в тому числі і проведення узгоджувальних зустрічей зі сторонами СТВ, упродовж звітного періоду була погашена заборгованість із виплати заробітної плати, яка стала основною причиною виникнення конфліктних ситуацій, в сумі 56746,9 тис.грн. (37,6%).
На початок 2021 року на обліку Відділення знаходилось 12 конфліктних ситуацій, у звітному періоді було взято на облік 8 конфліктних ситуацій, знято з обліку 13 конфліктних ситуацій, в тому числі 12 – у зв’язку із врегулюванням розбіжностей, 1 – як таку, що призвела до виникнення КТС(К).
Станом на 01.04.2021 року на обліку Відділення залишилося 7 конфліктних ситуацій з 7 розбіжностями, по яким в стадії вирішення залишається сума заборгованості із виплати заробітної плати  94040,6 тис. грн., що складає 84,6% від заборгованості, що стала причиною виникнення розбіжностей між сторонами СТВ.
Упродовж 1 кварталу 2021 року Відділенням проводилась робота по вирішенню 5 колективних трудових спорів (конфліктів), в тому числі 4 – на виробничому рівні, 1 – на територіальному рівні.
У 5 КТС(К) найманими працівниками було висунуто 32 вимоги, в тому числі:
- щодо встановлення нових або зміни існуючих соціально-економічних умов праці та виробничого побуту – 1 вимога (3,1% від загальної кількості); 
- щодо укладення чи зміни колективного договору, угоди – 9 вимог (28,1%);
- щодо виконання колективного договору, угоди – 11 вимог (34,4%);
- щодо невиконання вимог законодавства про працю – 11 вимог (34,3%).
Заборгованість із виплати заробітної плати, яка стала причиною виникнення КТС(К), по спорам, які залишились невирішеними станом на 01.04.2021 року, складає 1400,0 тис.грн. 
Упродовж 1 кварталу 2021 року з метою проведення моніторингу стану вирішення вимог найманих працівників у КТС(К) та на виконання рішень примирних органів зі сторонами СТВ було проведено 24 примирні процедури, в т.ч. 20 –  узгоджувальних зустрічей, 4 – примирні комісії.
У звітному періоді зареєстровано 1 КТС(К) на виробничому рівні з 17 вимогами, висунутими найманими працівниками.
В лютому 2021 року розпорядженням НСПП від  15.02.2021 року №057-р про реєстрацію КТС(К) зареєстровано спір між первинною профспілковою організацією  та адміністрацією Комунального некомерційного підприємства Слов’янської міської ради «Стоматологічна поліклініка м. Слов’янська» м. Слов’янська Донецької обл.  
Таким чином, станом на 01.04.2021 року  на обліку Відділення залишилось 5 КТС(К), в яких в стадії вирішення залишилися 32 вимоги, висунуті найманими працівниками. Заборгованість із заробітної плати, яка стала причиною виникнення КТС(К), станом на 01.04.2021р. складає 1400,0 тис.грн. 
За звітний період Відділенням не було зафіксовано проведення акції соціального протесту, страйків і колективних припинень роботи.  

Упродовж 1 кварталу 2021 року фахівцями Відділення здійснювалися заходи, спрямовані на висвітлення ідеологічних засад діяльності та практичного досвіду роботи НСПП та відділення НСПП в Донецькій області з питань запобігання виникненню та сприяння вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів).
Фахівцями Відділення проведено 24 заходи інформаційної діяльності щодо опублікування статей, інформаційних, аналітичних матеріалів, проведення виступів, інтерв’ю, коментарів в засобах масової інформації (друкованих та Інтернет – виданнях).
У звітному періоді фахівці Відділення прийняли участь та виступили з інформаціями у 70 заходах.
Упродовж 1 кварталу 2021 року фахівцями Відділення було підготовлено та розміщено на сайті НСПП  21 інформаційний матеріал. На сайтах органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування за звітний період розміщено 3 інформаційні матеріали щодо поточної діяльності Відділення.

Відділенням проводиться цілеспрямована робота з надання консультацій та рекомендацій найманим працівникам та профспілковим організаціям з питань вирішення спірних питань в правовому руслі, в тому числі і шляхом вступу у колективні трудові спори (конфлікти).
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner