Фізіологічна та біохімічна характеристика нерестового періоду у риб

 

Більшість показників метаболізму у тварин, у тому числі і риб, характеризуються значною сезонною мінливістю. Така мінливість в характері обміну речовин пов'язана з існуванням сезонних фізіологічних ритмів, які обумовлені, в свою чергу сезонними коливаннями температури і водно-сольового режиму, освітленості, забезпеченістю їжею. Адаптивний сенс сезонних фізіологічних ритмів полягає у тому, що процеси, які забезпечують збереження чисельності популяції (розвиток, ріст, розмноження), припадають саме на періоди, які є сприятливими для їх існування.
Період нересту риб  є одним з основних в річному циклі статевозрілої особини, коли протягом короткого проміжку часу спостерігаються максимальні енергетичні витрати, оскільки процеси нересту пов’язані з високими енергетичними витратами в період викидання статевих продуктів. Нерестовий період характеризується високим рівнем метаболізму і у більшості видів риб він супроводжується інтенсивним живленням. У цей період у риб реєструють максимально високий рівень: тканинного дихання, АТФ - азної активності м’язів і печінки. У деяких видів риб на тлі значних енерговитрат відбувається ріст і навіть жиронакопичення.
У цей період всі біохімічні, фізіологічні і поведінкові ресурси організму мобілізуються для здійснення ефективного процесу відтворення. Протягом нерестового періоду в енергетичний обмін через процес глюконеогенезу починають залучатись структурні білки, мобілізуються ті, що залишились жирові резерви, зростає вміст води в органах і тканинах і концентрація неестерифікованих жирних кислот в крові. У цей період досягають максимуму відмінності в обміні речовин у самиць і самців. Зростають відмінності в інтенсивності споживання кисню.
Протягом нересту самці витрачають велику кількість жирів на енергетичний обмін і виснажуються сильніше самиць. У цей період особливо помітними стають відмінності у хімічному складі органів і тканин самиць і самців: протягом самого процесу нересту самці витрачають велику кількість енергії, відразу ж після закінчення періоду нересту їх організм виснажений у більшій мірі, ніж самиць. З цими обставинами зв’язана широко відома значна післянерестова смертність у самців багатьох видів риб.
У видів і популяцій з осіннім нерестом (кумжа, нототенієві риби, осінній балтійський оселедець) динаміка вмісту окремих речовин протягом річного циклу інша. Досить короткочасний нерестовий період і нерест відбувається у них відразу після завершення періоду нагулу; гонади формуються за рахунок речовин їжі. У результаті перед нерестом в організмі цих риб нагромаджуються значні ресурси білка, жиру і глікогену. Відразу після нересту у цих видів риб починається зимівля, в період якої витрачаються речовини, накопичені протягом нагульного періоду.
Жирність органів і тканин у осінньонерестуючих видів, як правило, вище, ніж у систематично близьких до них веснянонерестуючих риб. У цих риб у меншій мірі в енергетичний обмін залучаються білки, у меншійвиражений глюконеогенез.
Додаткова інформація:
Управління Державного агентства рибного господарства у Донецькій області нагадує:
- з першого квітня 2021 року http://dn.darg.gov.ua/_z_1_kvitnja_2021_roku_na_0_0_0_1110_1.htm
  на водних об’єктах Донецької області встановлено весняно – літню нерестову заборону році на лов (добування) водних біоресурсів на території та акваторії водних об’єктів, розташованих в районі діяльності Донецького рибоохоронного патруля.
- з 10 грудня 2020 року http://dn.darg.gov.ua/_z_10_grudnja_2020_roku_po_30_0_0_0_1011_1.html  встановлено заборону на вилов річкових раків у водних об’єктах Донецької області, яка триватиме до 30 червня 2021 року.
#donetskfishpatrol #рибоохороннийпатруль #донецькийрибоохороннийпатруль #рибнийпатруль #рибоохорона #новини #новости #донецкаяобласть
 

Управління Державного агентства рибного господарства у Донецькій області

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner