Порядок проведення робіт із вселення водних біоресурсів 2021

 

У весняний період багато суб’єктів господарювання, що здійснюють рибогосподарську діяльність на водних об’єктах області, розпочинають процес штучного відтворення шляхом проведення робіт із вселення водних біоресурсів (далі – ВБР) у водні об’єкти. Завдяки цьому формується суттєва частка загальної промислової рибної продукції, а також здійснюється поповнення природних популяцій аборигенних видів риб.
Управління Державного агентства рибного господарства у Донецькій області звертає увагу суб’єктів рибного господарства та наголошує, що щорічне вселення ВБР входить до обов’язків користувачів водних об’єктів, відповідно до вимог Наукових обґрунтувань та Режимів рибогосподарської експлуатації водних об’єктів.
Роботи із вселення ВБР проводять у рибогосподарських водних об’єктах загальнодержавного значення, крім водних об’єктів, розташованих у межах територій та об’єктів природно – заповідного фонду, відповідно до Порядку штучного розведення (відтворення), вирощування водних біоресурсів та їх використання, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 07.07.2012 № 414, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 27.07.2012 за № 1270/21582 (далі – Порядок).
Варто ще раз нагадати, що для проведення робіт із штучного розведення, відповідно до Порядку, суб’єкти господарювання повинні не пізніше ніж за 2 тижні, подати до Управління Державного агентства рибного господарства у Донецькій області пакет документів. Зокрема, це:
заявка на проведення робіт із вселення ВБР у рибогосподарський водний об’єкт (його частину);
біологічне обґрунтування щодо доцільності проведення робіт з відтворення (якщо відтворення здійснюються вперше), розроблена науковою установою;
ветеринарний документ про відсутність небезпечних захворювань у господарствах, які проводять реалізацію рибопосадкового матеріалу;
графік робіт із вселення ВБР (складається виконавцем).
У разі подачі неповного пакету документів – заявка на проведення робіт із вселення відхиляється. Обґрунтована відмова направляється заявнику впродовж тижня.
Суб’єкт господарювання, який проводить роботи із вселення  ВБР зобов’язаний:
здійснювати облік водних біоресурсів, що вселяються у рибогосподарський водний об’єкт під наглядом Комісії з контролю за проведенням робіт із вселення ВБР (далі – Комісія), склад якої затверджується наказом Держрибагентства України;
забезпечувати виконання всіх організаційних та технічних робіт;
вносити до журналу обліку вселення водних біоресурсів інформацію про обсяги вселення ВБР за кожну добу. Сторінки мають бути прошнуровані, пронумеровані та скріплені печатками виконавця і територіального органу рибоохорони;
подавати щотижневий звіт про обсяги вселення ВБР до територіального органу рибоохорони, у зоні діяльності якого здійснюється вселення;
спільно з територіальними органами рибоохорони вживати необхідні заходи щодо охорони місць вселення;
ВБР, що загинули під час транспортування або вселення, підраховуються, Результати підрахунків вносять до акта про виконання робіт і журналу обліку. Складається акт про загибель водних біоресурсів. Загиблі ВБР списуються та утилізуються.
До складу Комісії входять представники Держрибагентства України (у разі потреби), представники територіальних органів рибоохорони, представники місцевої державної адміністрації або органу місцевого самоврядування (за згодою), представники територіальних органів Держекоінспекції України (за згодою) та представники виконавця відтворення (за згодою).
До складу Комісії можуть також залучатися представники рибогосподарських підприємств, установ, організацій, науково-дослідних установ (за згодою).
Після завершення робіт із вселення ВБР, Комісія складає підсумковий акт про виконання робіт із вселення водних біоресурсів та робіт, що належать до природоохоронних заходів
У разі виникнення питань щодо порядку проведення робіт із вселення ВБР у водойми, суб’єкти господарювання можуть звернутися до відділу іхтіології та регулювання рибальства Донецького рибоохоронного патруля за телефоном (06262) 2 - 99 - 04.


Управління Державного агентства рибного господарства у Донецькій області 
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner