До уваги землевласників та землекористувачів земельних ділянок

 

Для забезпечення належного захисту державою суб’єктів права власності і господарювання має бути здійснене відповідне оформлення права власності на землю. Частиною цієї процедури є присвоєння кадастрового номера земельній ділянці. Без нього на сьогодні власник земельної ділянки не зможе здійснювати правочини: продавати, дарувати, здавати в оренду, брати кредит під її заставу тощо.
Тож, власники земельних наділів, які мають державний акт на землю «старого» зразку мають подбати про присвоєння кадастрового номера. Вирішити це питання власникам земельних ділянок не вдасться доти, доки цей документ правоволодіння на землю не буде приведений у відповідність до сучасних норм і вимог законодавства у сфері регулювання земельних відносин.
Якщо ви маєте державний акт "зеленого кольору" чи "синього кольору", то можете побачити на ньому зазначений кадастровий номер, а також перевірити наявність інформації на публічній кадастровій карті.
Ті ж, хто отримав державний акт "червоного кольору" має подбати про присвоєння кадастрового номера земельній ділянці. Адже ці акти не внесені в автоматизовану систему ведення Державного земельного кадастру, земельним ділянкам не присвоювались кадастрові номера.
Отже, такі ділянки можна використовувати відповідно до їх цільового призначення, але здійснювати цивільно-правові угоди неможливо, поки не буде присвоєний кадастровий номер.
Таким чином, для внесення даних про зазначені земельні ділянки до Державного земельного кадастру (проведення державної реєстрації земельної ділянки) їх власникам необхідно звернутися до землевпорядної організації та замовити розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) на кожну земельну ділянку.
ЩО СТОСУЄТЬСЯ ВЛАСНИКІВ ЗЕМЕЛЬНИХ ЧАСТОК (ПАЇВ)
Зауважуємо, що Законом України від 10.07.2018 № 2498-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні», який набув чинності з 01.01.2019, внесено відповідні зміни до Закону.
У разі, якщо до 01.01.2025р. власник земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки.
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner