Шановні споживачі ПАТ Донецькоблгаз!

 

З 01.10.2020р. побутові споживачі ПАТ Донецькоблгаз перейшли до постачальника «останньої надії» (ПОН) НАК «Нафтогаз України». 
Відповідно до пункту 4 розділу V Правил постачання природного газу (зі змінами) - побутовий споживач, який має намір змінити діючого постачальника, повинен звернутись до нового постачальника із заявою-приєднанням до договору постачання природного газу.
Відповідно до пункту 11 розділу V Правил постачання природного газу (зі змінами) - споживач зобов’язаний здійснити повний остаточний розрахунок з попереднім постачальником. Попередній постачальник не пізніше ніж через шість тижнів після виключення побутового споживача з Реєстру його споживачів в інформаційній платформі зобов’язаний виставити такому споживачеві остаточний рахунок з урахуванням усієї непогашеної суми заборгованості, у тому числі за графіком погашення заборгованості (за його наявності) за договором постачання природного газу. Побутовий споживач зобов’язаний здійснити оплату такого рахунку не пізніше десяти робочих днів з дня виставлення такого рахунку. Якщо до початку процедури зміни постачальника на об’єкт побутового споживача було припинено (обмежено) постачання природного газу у зв’язку із наявною заборгованістю, постачання природного газу новим постачальником може здійснюватися після оплати всієї заборгованості перед постачальником, за ініціативою якого було припинено (обмежено) постачання природного газу.
Таким чином, абонентам, які вирішили змінити постачальника, необхідно забезпечити доступ до газового лічильнику представнику Слов’янського УГГ для проведення обстеження зі зняттям контрольних показань у відповідності підпункту 4. п. 4 гл. IX. Постанови КМУ № 2494 від 06.11.2015р. «Кодексу газорозподільних систем»:                                                                                                                                                 
4. Оператор ГРМ має право здійснювати контрольні зняття показів лічильника природного газу споживача та зобов'язаний не рідше одного разу на шість місяців здійснювати контрольне зняття показань лічильника газу (з урахуванням встановленого строку для контрольного огляду вузла обліку) та формувати об'єм розподілу і споживання природного газу по об'єкту споживача за розрахунковий місяць, в якому було здійснено контрольне зняття показань лічильника газу, з урахуванням його фактичних показань.
Після зняття контрольних показів лічильнику газу абоненту необхідно провести звіряння в абонвідділу Слов’янського УГГ та здійснити остаточних розрахунок за спожитий природний газ. 
Побутовий споживач зобов’язаний для формування об’єму для нарахування оплати за квитанціями,  щомісячно фіксувати фактичні показники газового лічильника на останнє число поточного місяця та надавати інформацію до ПАТ «Донецькоблгаз» абонентського відділу газового господарства і нести відповідальність за достовірність наданої інформації.
Показники лічильника газу можливо передати зручним способом:
1. Через особистий кабінет на сайті abonentinfo.com
2. За телефонами відповідального УГГ, які розташовані на сайті oblgaz.donetsk.ua (в розділі «Донецькоблгаз» - Структурні підрозділи), контактні центри абонвідділів).
Згідно абзацу 3 пункту 5 глави 4 розділу Кодексу газорозподільних систем, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015р. № 2494:
Оператор ГРМ відповідно до вимог Кодексу ГТС передає інформацію про обсяг розподіленого споживачу (спожитого ним) природного газу за відповідний період Оператору ГТС для проведення ним остаточної передачі даних постачальнику споживача.
Тобто за даними, які споживач надає до ПАТ «Донецькоблгаз» (Оператор ГРМ) передає до інформаційної платформи, Постачальником буде сформовано рахунок за місяць за спожитий природний газ по Споживачам.
З 01.10.2020р. ПАТ «Донецькоблгаз» не здійснює постачання природного газу побутовим споживачам. Побутовим споживачам рекомендовано вільно обрати постачальника природного газу та укласти договір постачання природного газу.
В зв’язку з вищевикладеним, щодо повернення грошових коштів, які знаходяться на особовому рахунку як переплата станом на 01.10.2020р., споживачу необхідно:
1) Зняти контрольні показники з газового лічильника по акту, та проведення фотофіксації. Провести звіряння за спожитий природний газ і розподіл в абонвідділі Лиманської дільниці, зі складанням відповідних актів звіряння.
2) Заяву потрібно приймати від власника, на якого оформлено особовий рахунок.    
3) Споживачу необхідно надати копії документів (паспорт, ідентифікаційний номер, сплачені квитанції, акт зняття показань з фотофіксацією.
4) Повернення грошових коштів споживачу можливо тільки при відсутності заборгованості за розподіл природного газу.
5) У разі наявності заборгованості за розподіл, споживач може написати заяву на здійснення зарахування грошових коштів з газопостачання на розподіл (надавши необхідний пакет документів), залишок коштів повертаються споживачу.
Таким чином, зарахування переплати за попередній період, як оплату за послугу газопостачання за жовтень та листопад 2020р. не має можливим, так як з 01.10.2020р. ПАТ «Донецькоблгаз» не здійснює постачання природного газу побутовим споживачам.
Слов’янське УГГ також повідомляє, що в зв’язку з великою кількістю споживачів для вирішення питань, пов’язаних зі звірянням, переоформленням особових рахунків, тощо, для абонентів ведеться журнал попереднього запису, який знаходиться в абонвідділі Лиманської дільниці Слов’янського УГГ, що дає змогу споживачам не вистоювати в чергах, а прийти в зазначений день та час, а також не наражати себе та інших на небезпеку в період карантину.          
Телефони для довідок м. Лиман:    (06261) 4-29-64, 066-715-77-20
Передати показання газових лічильників: (0626) 66-82-94, 050-423-40-36,    050-418-31-95, 050-418-31-85
Приймальня: (06261) 4-12-04
Електронна пошта: slavugg@ukr.net
Прийомні дні в абонвідділу: понеділок-четвер з 08.00 до 17.00, п`ятниця з 8.00 до 15.45, перерва з 12.00 до 12.45.
Адреса 84401, Донецька обл., м. Лиман, вул. Комарова, 16.

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner