Шановні клієнти ОКП «Донецьктеплокомуненерго»!

 

З 1 травня 2019 року в повному обсязі введено в дію Закон України від 09.11.2017 №2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги» (далі – Закон №2189), яким визначено особливості розподілу обсягу спожитої послуги та нарахування плати за комунальні послуги, зокрема, за послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води.
1.    Зміни щодо нарахувань. 
Плата виконавцю за послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води за індивідуальним договором складається з:
-    плати за послугу, що розраховується виходячи з розміру затвердженого тарифу на послугу та обсягу спожитої послуги;
-    плати за абонентське обслуговування в розмірі 26,42 гривень (з ПДВ), розмір якої не перевищує граничного, визначеного постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2019р. №808.
 Плата за абонентське обслуговування – платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальних послуг у багатоквартирному будинку (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і з постачання та розподілу електричної енергії) для відшкодування витрат виконавця, пов’язаних з:
-    укладенням договору про надання комунальної послуги; 
-    здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами; 
-    витратами на повірку та обслуговування вузла індивідуального обліку (приладів - розподілювачів теплової енергії).
Важливо! Плата за абонентське обслуговування сплачується щомісячно протягом року у фіксованому розмірі. 
2.    Зміни щодо розподілу обсягу спожитої послуги. 
На виконання Закону України від 22.06.2017р. №2119-VIII «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» та Закону України від 09.11.2017 року №2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги» була розроблена та затверджена Методика розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, яка затверджена наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства від 22.11.2018р. №315 (далі – Методика).
Вищезазначена Методика встановлює порядок розподілу обсягів спожитих комунальних послуг з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання.
Пунктом 8 розділу1 Методики визначено, що у разі якщо одна будівля має два та більше вводи відповідної зовнішньої інженерної мережі, які оснащено вузлами комерційного обліку, розподіл здійснюється за сумою усіх вузлів комерційного обліку відповідної комунальної послуги у будівлі. 
Важливо! За рішенням співвласників будівлі розподіл може здійснюватися для кожної частини будівлі з вузлом комерційного обліку відповідної комунальної послуги окремо.
Відповідно до п. 7 ст. 10 Закону України від 14.05.2015р. № 417-VIII «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» рішення зборів співвласників оформляється протоколом, який підписується усіма співвласниками (їх представниками), які взяли участь у зборах, за формою, затвердженою наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства від 25.08.2015р. № 203.
До уваги споживачів – мешканців житлових будинків, які необладнані приладами комерційного обліку теплової енергії!

Звертаємо увагу споживачів, в оселях яких представниками теплопостачального підприємства зафіксовано зниження кількісних (відсутність послуг) або якісних показників (невідповідність температури внутрішнього повітря нормативній) послуг з теплопостачання. 
Пунктом 5 ч.1 ст. 7 Закону України від 09.11.2017 № 2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги» (далі -Закон) та Правилами надання послуг з постачання теплової енергії (Постанова КМУ від 21.08.2019р. № 830) визначено, що споживач житлово-комунальних послуг має право на зменшення розміру плати за житлово-комунальні послуги у разі їх ненадання, надання не в повному обсязі або зниження їхньої якості у встановленому законодавством Порядку. Затвердження Порядку віднесено до повноважень Кабінету Міністрів України (п.9 ч.1 ст. 4 Закону).
На теперішній час Порядок не затверджено. Повідомлення про оприлюднення проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку здійснення перерахунку вартості комунальних послуг за період їх ненадання, надання не в повному обсязі або невідповідної якості» розміщено на сайті Міністерства регіонального розвитку 20.10.2020р. Наразі Проект Порядку проходить процедуру громадського обговорення. 
Враховуючи зазначені обставини, в рамках діючого законодавства ОКП «Донецьктеплокомуненерго» матиме змогу здійснити перерахунок тільки після затвердження Порядку Кабінетом Міністрів України.
Разом з тим, нарахування за послуги з постачання теплової енергії споживачам буде здійснено ОКП «Донецьктеплокомуненерго» виключно за час надання послуг (з урахуванням дати фактичного початку подачі теплоносія).  

Сподіваємось на порозуміння!


Універсальний довідник для споживачів житлово-комунальних послуг «Абетку споживача», який розроблений Міністерством розвитку громад та територій України abetka-spozhyvacha-2.pdf (minregion.gov.ua) і роз’яснює основні терміни та норми законодавства у сфері житлово-комунальних послуг
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner