3 грудня - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ

 

Щороку 3 грудня в Україні, як і у всьому світі відзначається день людей з обмеженими фізичними можливостями, міжнародний деньосіб з інвалідністю. Права осіб з інвалідністю в нашій державі захищає Закон «Про основи соціальної захищеності осіб з інваліднясю в Україні». Особи з інвалідністю в Україні володіють усією повнотою соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод, закріплених Конституцією України.
В м. Лиман Донецької області  проживає багато людей  з обмеженими фізичними можливостями, людей з інвалідністю. Через події на Сході України їх число, нажаль, постійно збільшується. 
Значною підтримкою для даної категорії громадян стало Рішення Лиманської міської ради від 19.12.2019 р. № 7/73-4483 - затверджено Комплексну програму щодо медичної, соціальної підтримки громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, ветеранів Другої світової війни та прирівняних до них осіб, воїнів-інтернаціоналістів, ветеранів праці, осіб з інвалідністю, які зареєстровані на території  Лиманської об’єднаної територіальної громади.
На виконання заходів  Комплексної програми щодо медичної, соціальної підтримки осіб з інвалідністю виділено  107 000  грн.
В 2020 році передбачено вільний вибір особою з інвалідністю санаторно-курортного закладу відповідно до медичних показань. Забезпечення путівками проводиться шляхом відшкодування вартості послуг санаторно-курортним закладам на підставі  тристоронньої угоди, укладеної між особою з інвалідністю, управлінням соціального захисту населення та санаторієм. На 2020 рік на оздоровлення осіб із інвалідністю в м. Лиман виділено 201958 грн. Всього в 2020 році отримають оздоровлення  20 осіб з інвалідністю відповідно до поданих заявок.
Постійно ведеться робота по забезпеченню інвалідів технічними засобами реабілітації. З початку 2020 року  видано   32 одиниць крісел-колісних, 36 одиниць протезно-ортопедичних виробів, 378 інших засобів реабілітації на загальну суму 1987684,4 грн.  З метою забезпечення громадян засобами реабілітації, до отримання в рамках державної програми, при  територіальному центрі працює пункт прокату засобів реабілітації. 
Крім людей з інвалідністю в місті проживають діти з інвалідністю. З метою створення належних умов для здійснення комплексної реабілітації, соціальної адаптації дітей з інвалідністю, у системі соціального захисту населення м. Лиман Донецької області функціонує центр соціальної реабілітації дітей з інвалідністю. Основні цілі і завдання центру: забезпечення реабілітації відповідно до індивідуальної програми реабілітації;  надання соціальної, психологічної, логопедичної, педагогічної допомоги; забезпечення відпочинку вихованців; допомога в транспортуванні дитини з обмеженими можливостями, якщо його сім'я проживає у віддалених населених пунктах ОТГ.
Послуги, що надаються реабілітаційним центром: реабілітація і догляд за дітьми в групі тимчасового перебування; заняття з логопедом; заняття фізкультури; світло – ароматерапія; сенсорна терапія; культурно-масові заходи; організація індивідуальної допомоги вдома.
Вихованці центру беруть участь в загальноміських святах, відвідують виставки та  концерти, приймають активну участь в заходах, які проводить дитяча бібліотека. Лиманський центр соціальної реабілітації має тісний зв’язок з центром позашкільної роботи.
У центрі діти з особливими  потребами за спостереженням  фахівців відвідують заняття для розвитку творчості і мислення, зал ігрової фізкультури, індивідуальні заняття з психологом, який вчить дітей спілкуватися та грати з однолітками, заняття з логопедом. На базі центру працює гурток:"Ляльковий театр".
Відповідно індивідуальної програми реабілітації дитини-інваліда ЛКК, спеціалістами зазначених центрів складається індивідуальний план проведення реабілітації та психологічної корекції дитини-інваліда. Проводиться аналіз та оцінка результатів проведеної реабілітації. Згідно рішення Лиманської міської ради в 2020 році передбачено  видатки на забезпечення дітей з інвалідністю і дітей віком  до трьох років, які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності, реабілітаційними послугами з міського бюджету. Передбачено кошти на 15 дітей для проходження курсу реабілітації на загальну суму 225,00 тис. грн.
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner