2 грудня- Міжнародний день боротьби за скасування рабства

 

Міжнародний день боротьби за скасування рабства, який відзначається 2 грудня, пов'язаний з датою прийняття Генеральною Асамблеєю Конвенції про боротьбу з торгівлею людьми і з експлуатацією проституції третіми особами (резолюція 317 (IV) від 2 грудня 1949 року).
Метою цього Дня є викорінення таких сучасних форм рабства, як торгівля людьми, сексуальна експлуатація, найгірших форм дитячої праці, шлюби з примусу, продаж наречених, передача у спадщину вдів і насильницьке вербування дітей для їх використання в збройних конфліктах.
Рабство на протязі століть видозмінювалася і виявлялося по-різному. Якщо деякі старі традиційні форми рабства досі присутні в своєму первісному вигляді, то деякі інші прийняли нові форми. Органи ООН з прав людини документально підтверджують наявність старих форм рабства, які закладені в традиційних віруваннях і звичаях. Такі форми рабства є результатом багаторічної дискримінації щодо найбільш уразливих груп суспільства, включаючи представників нижчих каст, племінних меншин і корінних народів.
Поряд з традиційними формами примусової праці, такими як кріпосна праця і боргова кабала, в даний час існують наступні більш сучасні форми примусової праці, що зачіпають, зокрема, трудящих-мігрантів, що піддаються торгівлі людьми з метою економічної експлуатації будь-якого роду у світовій економіці: підневільна праця домашньої прислуги, робота в будівельному секторі, харчової промисловості, в сфері пошиття одягу і в сільськогосподарському секторі.
За деякими даними, один з десяти дітей в світі працює. В даний час дитяча праця використовується в світі в основному з метою економічної експлуатації. Це суперечить Конвенції про права дитини яка визнає «право дитини на захист від економічної експлуатації та від виконання будь-якої роботи, яка може становити небезпеку для здоров'я, бути перешкодою в одержанні нею освіти чи завдавати шкоди її здоров'ю, фізичному, розумовому, духовному, моральному і соціальному розвитку ».
Відповідно до Протоколу про попередження і припинення торгівлі людьми, особливо жінками і дітьми, і покарання за неї, «торгівля людьми» означає здійснювані з метою експлуатації вербування, перевезення, передачу, приховування або одержання осіб шляхом погрози силою або її застосування або інших форм примусу, викрадення , шахрайства, обману, зловживання владою або безпорадним станом або наданням чи отриманням плати чи вигоди для досягнення згоди особи, яка контролює іншу особу.
Експлуатація включає, як мінімум, експлуатацію проституції інших осіб або інші форми сексуальної експлуатації, примусову працю чи послуги, рабство або звичаї, подібні до рабства практику, поневолення або вилучення органів. Згода жертви торгівлі людьми на заплановану експлуатацію не береться до уваги, а якщо жертвою є дитина це кваліфікується як злочин навіть в тому випадку якщо не застосовувалася сила.
Цифри і факти
У світі
Близько 40,3 мільйона людей є жертвами сучасних форм рабства, включаючи 24,9 мільйона жертв примусової праці та 15,4 мільйона жертв примусових шлюбів.
З тисячі осіб в світі п'ятеро є жертвами сучасних работоргівців.
Один з чотирьох жертв - дитина.
З 24,9 мільйона жертв примусової праці 16 мільйонів знаходяться в приватному секторі, виконуючи роботу по дому, працюючи на будівництві або в сільському хозяйстве, 4,8 мільйона є жертвами сексуальної експлуатації, і 4 мільйони експлуатуються державною владою.
Жінки і дівчата складають 99 відсотків числа всіх жертв, зайнятих у комерційній секс-індустрії, а також 58% в інших секторах тіньової економіки.
В Україні
За даними Міністерства соціальної політики України кількість осіб, які постраждали від торгівлі людьми у 2020 році становить 131 осіб, із них 33 жінки, 96 чоловіків і 2 дітей. Із 131 людей 129- громадяни України, 2 -іноземці. 113 осіб постраждали від внутрішньої торгівлі людьми, 18 осіб- від транскордонної торгівлі людьми. До людей була застосована наступна експлуатація:
трудова- 52 випадки, сексуальна – 5 випадків, жебрацтво – 2 випадки, втягнення у злочинну діяльність – 9 випадків, використання у збройних конфліктах- 63 випадки.
За країнами експлуатації випадки розподіляються наступним чином:
Росія-4, Україна- 104, Ліван – 1, Італія – 1, ОАЕ – 4, Туреччина – 2, Малазія- 1, Греція – 3, Білорусь – 1.
Кількість осіб, якім Мінсоцполітики встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми у 2020 році у Донецькій області становить 19 осіб, із них кількість осіб, яким встановлено статус постраждалих від торгівлі людьми у Лиманській громаді -2 осіб.
За посиланням https://stoptrafficking.org/ Ви можете знайти корисну інформацію , якщо Ви вирішили працювати за кордоном або подорожувати, щоб не потрапити в ситуацію торгівлі людьми.
 Також працює національна безкоштовна гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів.
527 та 0 800 505 501 – номери телефону Національної безкоштовної гарячої лінії з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів, спеціалісти якої надають консультації іноземцям, які перебувають в Україні та українцям, які планують поїхати за кордон, або повернулися в Україну з-за кордону.
Консультації надаються безкоштовно та конфіденційно!
527.org.ua – електронні консультації
527 – безкоштовні дзвінки з мобільних телефонів в Україні
0-800-505-501 – безкоштовні дзвінки зі стаціонарних телефонів в Україні
Графік роботи гарячої лінії: пн-нд з 08:00 до 20:00
Щоб не потрапити в ситуацію торгівлі людьми, телефонуйте на безкоштовну  Національну гарячу лінію звертайтеся в центри зайнятості, управління  соціального захисту населення, якщо Ви вирішили виїхали працювати за кордон і у Вас виникають питання.
Інформація підготовлена управлінням соціального захисту населення Лиманської міської ради за матеріалами https://www.un.org/ та Міністерства соціальної політики.
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner