Всесвітній день боротьби зі СНІДом

 

Всесві?тній день боротьби? зі СНІДом вперше відзначався 1 грудня 1988 року з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я, після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров'я всіх країн прозвучав заклик до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІД.
Із того часу Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щорічно. Головна мета Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом — звернути увагу суспільства на цю проблему.
Червона стрічка- символ боротьби зі СНІДом.
Люди в усьому світі об'єднуються для демонстрації підтримки людям, що живуть з ВІЛ або так чи інакше порушених ВІЛ-інфекцією, і згадують тих, хто помер від пов'язаних зі СНІДом захворювань. У 2020 році увага всього світу прикута до пандемії COVID-19 і її впливу на життя і благополуччя людей. Ця пандемія ще раз показала нам, наскільки тісно питання здоров'я пов'язаний з іншими важливими питаннями, такими як боротьба з нерівністю, права людини, гендерна рівність, соціальний захист і економічне зростання.
Основною темою Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом в цьому році стала «Міжнародна солідарність, спільна відповідальність».
У новій доповіді «Подолати пандемії, поставивши людей в центр уваги» ЮНЕЙДС закликає країни активізувати глобальні дії і пропонує нові сміливі цілі по боротьбі з ВІЛ на 2025 р.
COVID-19 наочно продемонстрував, що під час будь-якої пандемії безпеку всіх залежить від безпеки кожного. Щоб досягти успіху, необхідно надати допомогу всім, хто її потребує. Викорінення стигми та дискримінації, врахування інтересів населення та застосування підходів, заснованих на правах людини і гендерну рівність, - ось головні умови припинення пандемій ВІЛ і COVID-19.
Міжнародна солідарність і спільна відповідальність вимагають від нас переосмислення міжнародної системи охорони здоров'я, включаючи протидію СНІДу. Серед іншого такий підхід передбачає виконання таких умов.
Стовідсоткове фінансування охорони здоров'я. Уряди окремих країн повинні спільними зусиллями знайти нові способи фінансування системи охорони здоров'я в повному обсязі. Жодна країна не зможе зробити це в поодинці. Необхідно збільшити розміри інвестицій як на національному, так і на міжнародному рівні.
Зміцнення систем охорони здоров'я. Вкладення коштів в заходи з протидії СНІДу за останні кілька десятиліть дозволило зміцнити системи охорони здоров'я, а зараз забезпечує підтримку заходів у відповідь на COVID-19. Однак належить зробити ще багато, щоб системи охорони здоров'я стали більш ефективними, а медичні працівники отримали належний рівень захисту.
Доступність. Життєво важливі ліки, вакцини і методи діагностики повинні розглядатися як суспільні блага. Міжнародна солідарність і спільна відповідальність в даному контексті необхідні для того, щоб забезпечити доступ до життєво важливих медичних товарів і послуг для кожної людини, кожної групи людей і кожної країни.
Дотримання прав людини. Дотримання прав людини в усьому світі дозволило б значно підвищити загальний рівень здоров'я. Пандемія COVID-19 оголила проблеми сучасного суспільства, включаючи обмеження прав ключових груп населення в багатьох країнах.
Дотримання прав і врахування інтересів жінок і дітей, забезпечення гендерної рівності. Через пандемії COVID-19 багато жінок втратили джерело доходу, причому карантинні заходи вплинули на них значно сильніше, ніж на чоловіків. Крім того, під час карантину виріс рівень домашнього насильства по відношенню до жінок. Інтереси жінок повинні враховуватися при прийнятті рішень з питань, безпосередньо впливає на їхнє життя. Ми не можемо дозволити собі втратити все результати, яких з таким трудом досягли в сфері гендерної рівності за кілька десятиліть.

Цифри і факти.
Загальносвітове число людей, що живуть з ВІЛ, становить 38 млн чоловік.
25,4 млн людей отримують лікування в рамках антиретровірусної терапії.
Число нових випадків зараження ВІЛ склало 1,7 млн.
690 000 людей померли від захворювань, пов'язаних зі СНІДом, в минулому році.

Інформацію підготовлено управлінням соціального захисту населення Лиманської міської ради за матеріалами https://www.un.org/
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner