За сприяння Держенергонагляду мешканцям Донецької та Закарпатської областей відновлюють якісне електропостачання

 

Представниками Управління Держенергонагляду у Донецькій області розглянуто звернення громадянки м. Мирноград щодо припинення електропостачання до її помешкання без обґрунтованих підстав після оформлення права власності.

Під час опрацювання звернення встановлено, що оператором системи розподілу (далі – ОСР) порушено вимоги нормативних документів, а саме:

пункту 7.1. розділу VII ПРРЕЕ у частині безпідставного припинення постачання електричної енергії споживачу;

абзацу 16 пункту 7.5 Розділу VII ПРРЕЕ в частині дотримання порядку попередження споживача про припинення постачання електричної енергії. Споживачу не було надіслано окремого письмового повідомлення, у якому зазначено підстава, дата і час, з якого електропостачання буде повністю або частково припинено, прізвище, ім’я, по батькові, підпис відповідальної особи, якою оформлено попередження;

підпункту 23 пункту 5.1.2 глави 5.1 Розділу V ПРРЕЕ в частині зобов’язання розглядати звернення споживача щодо надання послуг, пов’язаних з розподілом (передачею) електричної енергії, та приймати з цього приводу рішення у строки, передбачені законодавством;

абзацу 2 пункту 2.1.6 глави 2.1 Розділу ІI ПРРЕЕ в частині визнання факту приєднання споживача до умов договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії (акцептування договору) щодо вчинення споживачем будь-яких дій, що свідчать про його бажання укласти договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, зокрема документального підтвердження споживання електричної енергії та оплати за спожиту електричну енергію постачальнику універсальних послуг.

За результатами розгляду звернення, помешкання заявника підключено до електромережі на безоплатній основі. Управлінням Держенергонагляду у Донецькій області на адресу громадянки направлено відповідь відповідного змісту.

Водночас Управлінням Держенергонагляду у Донецькій області на адресу ОСР направлено відповідний лист з рекомендаціями щодо дотримання ОСР встановленого нормативними документами у галузі електроенергетики порядку при здійсненні заходів з обмеження та/або припинення постачання електричної енергії та вимог нормативно-правових актів.

Крім того, в Управлінні розглянули колективне звернення мешканців вул. Дружна та вул. Солов’їна, с. Дружба, м. Торецьк Донецької області щодо незадовільного технічного стану електричних мереж та обладнання, від яких здійснюється електропостачання їх будинків.

Під час розгляду звернення встановлено, що оператором системи розподілу порушено низку вимог нормативних документів, зокрема:

силовий трансформатор МТП-91 знаходиться в незадовільному технічному стані (відсутній термометр, підключення введення трансформатора 10 кВ, 0,4 кВ виконано з порушенням вимог нормативно-технічної документації);

не закріплено силовий трансформатор МТП-91 до металевої конструкції;

РУ-10 кВ та РУ-0,4 кВ МТП-91 знаходиться у незадовільному технічному стані (обладнання забруднено пилом, захист від корозії металевих елементів РУ-10 кВ та РУ-0,4 кВ МТП-91 потребує відновлення);

пошкоджені плавкі вставки для захисту силового трансформатора МТП-91 10 кВ по фазам «А», «В», «С»;

підключення МТП-91 до ПЛ 10 кВ приєднання «Щорса» виконано за допомогою скрутки та без комутаційного апарату (роз’єднувач у не працездатному стані);

підключення МТП-401 до ПЛ 10 кВ приєднання «Садове» виконано без комутаційного апарату;

відсутнє повторне заземлення на опорах № 1, № 6, № 12 ПЛ 0,4 кВ приєднання вул. Солов’їна, вул. Дружна від МТП-91;

загнивання дерев’яної стійки опор № 1, № 2, № 6, № 7 ПЛ 0,4 кВ від МТП-401; опор № 7, № 8, № 42 ПЛ 0,4 кВ від МТП-91; опор № 6, № 9, ПЛ 0,4 кВ від ТП-428;

не дотримуються терміни виконання ремонтів та технічного обслуговування обладнання МТП-91, ПЛ 0,4 кВ від МТП-91, ПЛ 0,4 кВ від МТП-401, ПЛ 0,4 кВ від ТП-428 та терміни виконання випробувань електрообладнання МТП-91;

фактичний стан обладнання не відповідає наданій оперативно-технічній документації;

не виконуються заміри напруги та навантаження в МТП-91 відповідно до вимог нормативних документів у період максимальних та мінімальних навантажень тощо.

МТП-401 та МТП-428, від яких отримує електропостачання помешкання заявників, не належать жодному суб’єкту господарювання на підставі права власності (порушення вимог пункту 2.2.10 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312 (із змінами). Обладнання, яке встановлено в МТП-401 та МТП-428, має незадовільний технічний стан.

За результатами розгляду звернення Управлінням Держенергонагляду у Донецькій області на адресу ОСР направлено відповідний лист з рекомендаціями щодо розробки заходів з усунення порушень технічного стану та організації експлуатації електрообладнання й електромереж, які опосередковано впливають на параметри якості електричної енергії, що постачається мешканцям вулиці Дружна та Солов’їна, с. Дружба, м. Торецьк Донецької області. Також у листі наголошується на вирішенні питання щодо набуття права власності на електричні мережі та обладнання, яке не належить жодному суб’єкту господарювання, в установленому законодавством України порядку.

Зі свого боку, представниками Управління Держенергонагляду у Закарпатській області проведено розгляд звернення громадянки с. Ярок Ужгородського району щодо постачання електричної енергії, параметри якості якої не відповідають вимогам, визначеними державними стандартами.

У ході розгляду звернення встановлено, що розподіл електроенергії до житлового будинку громадянки здійснюється електричними мережами, що перебувають на балансі та технічному обслуговуванні оператора системи розподілу.

Під час опрацювання звернення уповноваженими представниками ОСР було вжито ряд технічних заходів для забезпечення якісного електропостачання електроустановки житлового будинку заявника.

Факт виконання технічних заходів та постачання електричної енергії з показниками якості в межах, визначених державними стандартами, підтверджено підписом громадянки протоколу проведених замірів електричної напруги, складеним представником ОСР.

Водночас Управлінням Держенергонагляду у Запорізькій області розглянуто звернення громадянки м. Запоріжжя щодо правомірності дій ОСР під час надання замовнику послуги з приєднання відповідно до умов договору про приєднання до електричних мереж (стандартне приєднання).

Для своєчасного та об’єктивного розгляду звернення Управління направило на адресу ПАТ «Запоріжжяобленерго» відповідний запит, на який ОСР повідомив Управління, що усі питання, в частині приєднання будівлі заявника, повністю врегульовано та вирішено.

Під час спілкування з громадянкою, за номером зазначеним у зверненні, підтверджено інформацію про вирішення по суті питань щодо приєднання зазначеного об’єкту до електричних мереж та відсутності з боку заявника претензій до ОСР.

 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner