День Довкілля!

 

Саме цим святом було підтримано Стокгольмську конференцію з довкілля, коли було засновано UNEP - Екологічну програму ООН, яка з самого початку   є основним організатором та ідеологом Дня довкілля.
Починаючи з 1998 року згідно з Указом Президента України ″Про день довкілля″   за   № 855/98     третя субота квітня   у календарях визначена як День довкілля України   (охорони   навколишнього середовища).
Охорона довкілля, або навколишнього середовища,   пов’язана   з   вирішенням     урядових, технічних, технологічних, наукових   заходів, спрямованих не тільки   на подолання наслідків техногенних катастроф, нерозумного використання ресурсів,   викидів забруднюючих речовин в атмосферу, фізичного навантаження атмосфери хвилями електричних та електромагнітних полів,   скидів неочищених промислових та побутових стічних вод у відкриті водоймища, забруднення підземних горизонтів (надр), хижацького відношення до лісів, диких тварин,   а на   попередження   всього негативного, що може   порушити умови життя на планеті Земля.
Навколишнє середовище в будь-якому місці, на будь-якому континенті   тільки тоді можна вважати   чистим та здоровим, якщо всі його питання вирішуються комплексно,   зберігаючи принцип: охороняючи одну сферу, не забруднювати, псувати   іншу. У нас чомусь вважається, що   охорона навколишнього середовища не його справа.
Навколишнє середовище починається не просто з дому, а з кожної квартири. Навколишнє середовище – це   і   двір, вулиця, річка, кожен населений пункт, парки, сквери, це їх стан.   Скільки сміття   довгий час перебуває під вікнами багатоповерхівок? Скільки сміття   залишається в під’їздах, викидається під дерева, під паркани? А берега річок захаращені   майже цілий рік частіше за все полімерною плівкою, ПЕТ-пляшками і тільки повені   звільняють їх   від   людського безкультур’я   та   на короткий час   знову роблять їх привабливими для ока. А скільки забруднюючих речовин додає   в атмосферне повітря автомобільний транспорт?   Є методики, за якими ведуться розрахунки, але тільки на технічно справний транспорт. В нашому Закарпатті багато приватних каналізованих   будинків скидають стічні води або у вигрібні ями, або у найближчу водойму. Таке відношення призводить до органічного забруднення підземних вод, вод відкритих водоймищ, які   можуть використовуватися   для потреб питного водопостачання.
Майже не даремно   День довкілля   України припадає на суботу, неробочий день для багатьох з нас. Цього дня громадські організації   проводять заходи, спрямовані   на поліпшення стану навколишнього середовища, очищення водних джерел, озеленення, збереження заповідних об’єктів, поширення екологічних знань.
Лиманська міська рада  закликає всіх  небайдужих громадян громади  долучитись  до акції “День довкілля”, в ім’я турботи про навколишнє середовище та інформує щодо планів 20.04.2018 року провести заходи з озеленення по всій Лиманській об’єднаній територіальній громаді.
Щоб мати здорове та чисте довкілля, частину проблем повинна   вирішувати держава, але є багато таких, що напряму залежать від кожного з нас.

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner