Не чекати 3 дні: що робити, якщо підприємство відключили від електроенергії за борги?

 

За послуги мобільного зв’язку чи інтернет користувачі, як правило, сплачують заздалегідь, адже в разі прострочення платежу надання послуги припиняється автоматично та миттєво. Водночас споживачі електроенергії нерідко до останньої миті ігнорують попередження про можливе обмеження постачання за борги. Електропостачальник YASNO роз’яснює, чому юридичним клієнтам не слід зволікати з оплатою за електроенергію та що робити, якщо відключення за борги все ж відбулося.
Під час карантину через заборгованість можуть бути знеструмлені підприємства та бюджетні установи, які не забезпечують критичну інфраструктуру населених пунктів. У цей період законодавчо заборонені відключення приватних клієнтів (населення), відключення та обмеження нижче технологічного мінімуму споживання електроенергії підприємств централізованого водопостачання та водовідведення, вугледобувних підприємств.
Згідно з законодавством відключення від електроенергії клієнтів, які не потрапляють у зазначені категорії, проходить у декілька етапів. Боржників заздалегідь неодноразово попереджають про можливе обмеження електропостачання. Втім, деякі клієнти йдуть до банку сплачувати борг лише тоді, коли представники оператора системи розподілу (електромереж) вже прибули для виконання заявки постачальника на відключення. Слід пам’ятати:
•    кошти в банківській системі зараховуються не миттєво – цей процес може займати до 3 днів;
•    доки постачальник не побачить коштів на рахунку споживача, у нього немає підстав для відкликання заявки на відключення;
•    для відновлення подачі електроенергії після відключення клієнтові доведеться знову витратитися – на послугу з підключення;
•    стягнення заборгованості може перейти у судову площину та виконавче провадження, отже боржник може понести додаткові витрати на юридичний супровід.
Щоб не створювати незручностей для свого бізнесу й не мати зайвих витрат, YASNO рекомендує керівникам підприємств та установ:
1.    Контролювати витрати та сплачувати за електроенергію у встановлені договором терміни.
2.    Дізнаватися у фахівців YASNO, як можна оптимізувати енергоспоживання за допомогою енергоефективних рішень та енергоменеджменту. Сертифіковані енергоаудитори YASNO Efficiency допоможуть розробити заходи для зменшення витрат на всі види енергоресурсів. 
«Дякуємо всім свідомим клієнтам, які сплачують за електроенергію вчасно. Серйозне ставлення до проблеми заборгованості дозволить керівникам підприємств уникнути зайвих клопотів та витрат на повторне підключення до електромережі. YASNO пропонує клієнтам екологічні «зелені» продукти й послуги «під ключ», аби не тільки зменшити витрати на електроенергію, а й отримувати додатковий дохід», – розповів директор YASNO в Донецькій області Олександр Северін.
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner