Отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря

 

У випадку, якщо суб’єкт господарювання має джерела викидів в атмосферне повітря, використовує автономну систему опалення (твердопаливні котли, тощо); здійснює виробничу діяльність, в результаті якої в атмосферне повітря потрапляють забруднюючі речовини, необхідно отримати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами. 
При несвоєчасному отриманні дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, подальше здійснення господарської діяльності підприємства вважатиметься як таке, що суперечить чинному природоохоронному законодавству.
У разі відсутності дозволу на викиди до об’єктів та суб’єктів господарювання застосовуються санкції відповідно до законодавства.
Хто видає дозвіл на викиди забруднюючих речовин?
Дозвіл на викиди видається:
Для об’єктів І групи (об'єкти, які взяті на державний облік і мають виробництва або технологічне устаткування, на яких повинні впроваджуватися найкращі доступні технології та методи керування) – центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища, за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.
Для об’єктів ІІ та ІІІ групи ( ІІ група - об'єкти, які взяті на державний облік і не мають виробництв або технологічного устаткування, на яких повинні впроваджуватися найкращі доступні технології та методи керування;
ІІІ група - об'єкти, які не входять до І і ІІ груп) – обласними, Київською, Севастопольською міськими державними адміністраціями, органом виконавчої влади Автономної Республіки Крим з питань охорони навколишнього природного середовища за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.
Підстава: ст. 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря»
Документи подаються до дозвільного центру в областях або при Мінприроди (відповідно до групи об’єкту).
Термін дії дозволу на викиди забруднюючих речовин
Для об’єктів І групи – сім років; ІІ групи – десять років; ІІІ групи – необмежений.
Підстава: ст. 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря».
Яка процедура отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин?
Послідовність кроків щодо отримання дозволу на викиди визначається Постановою КМУ від 13 березня 2002 р. №302 «Про затвердження Порядку проведення та оплати робіт, пов’язаних з видачею дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, обліку підприємств, установ, організацій та громадян-суб’єктів підприємницької діяльності, які отримали такі дозволи»
У Дозвільному центрі повинен бути регламент отримання дозволу на викиди, який підготовлений з урахуванням вимог цієї постанови.
Дозвіл на викиди забруднюючих речовин може отримуватися для нового об’єкту, який вводиться в експлуатацію або для діючого об’єкту.
Алгоритм отримання дозволу на викиди:
1. Виконання інвентаризації викидів забруднюючих речовин.
Основні положення інвентаризації викидів в Україні визначаються Інструкцією про зміст та порядок складання звіту проведення інвентаризації викидів забруднюючих речовин на підприємстві, затвердженою наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України від 10.02.1995 р. №7.
Інвентаризація включає в себе характеристику технології, газоочисних установок з точки зору утворення і відведення забруднюючих речовин, визначення параметрів стаціонарних джерел викидів, а також характеристику неорганізованих джерел.
На практиці підприємства часто не мають фахівців необхідної кваліфікації для виконання інвентаризації викидів і замовляють такі роботи спеціалізованим організаціям. 
2. Підготування за встановленими вимогами документів, у яких обґрунтовуються обсяги викидів, для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами.
3. Ознайомлення громадськості з інформацією про отримання дозволу, відповідно до законодавства.
4. Подання до дозвільного центру комплекту документів (перелік у відповідності до регламенту дозвільного центру).
5. Отримання дозволу на викиди.
З формальної сторони вимоги до виконавців робіт виглядають наступним чином.
Виконання інвентаризації викидів – виконує господарюючий суб’єкт самостійно.
Підготування за встановленими вимогами документів, у яких обґрунтовуються обсяги викидів – виконавці, яким надано право на розробку таких документів, занесені до відповідного переліку Мінприроди України.
Подача документів до дозвільного центру та отримання дозволу на викиди – виконує господарюючий суб’єкт самостійно, або довірена особа (по довіреності).

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner