OLX-доставка і монтаж пластикових вікон. Поліція Донеччини застерігає від актуальних шахрайських схем

 

Протягом п’яти місяців поліцейські зареєстрували 726 шахрайств. У кожному четвертому випадку підозрюваних встановлено і притягнено до кримінальної відповідальності.
На першому місці за кількістю випадків  серед шахрайств -  викрадення коштів з банківських карток  –  211. Відбуваються під час телефонної розмови, під час якої потерпілий надає інформацію про номер рахунку, кодове слово, паролі, переказує зміст текстових повідомлень, що надходять на його мобільний телефон
Приблизно стільки ж складають афери щодо купівлі або продажу товарів за заниженими цінами через інтернет-сайти OLX, Aukro, RST та інші – 166. Під час угоди шахрай отримує завдаток, а замовлений товар не надсилає адресату або потерпілому надсилають неякісний товар.
Сайти-двійники 
Сьогодні в сфері онлайн-покупок на Донеччині поширюється нова злочинна стратегія. Шахраї використовують метод фішинга, який спрямований на отримання даних користувача – логіна, пароля, номера картки, CVV-кода.  Фішингові сайти копіюють реальні до дрібниць.
Злочинці обманом змушують громадян переходити на фішинговий сайт OLX-доставки, який відрізняється від справжнього лише однією літерою доменного імені.
Людина вводить реквізити своєї банківської картки, відкриваючи  доступ до рахунку, з якого зловмисники відразу знімають гроші.
Як це працює? Аферисти розміщують на сайті оголошення про продаж, скажімо, телефону. Під час переговорів продавець заманює покупця знижкою і, коли той радісно погоджується, надсилає посилання, нібито на сервіс OLX-доставки. Покупець оплачує товар, перейшовши за посиланням. На перший погляд – покупка надійна. Потерпілий не підозрює, що сайт фейковий, а шахраї отримали не тільки гроші за телефон, але й  все, що було на картці.
«Вікна замовляли?»
Ще одна «нова стара» схема, популярна зараз, - виманювання коштів під виглядом встановлення пластикових вікон. За останній місяць до поліції надійшло два таких повідомлення від мешканців Покровська і Дружківки. 
Зловмисники пропонують встановити металопластикові профілі за демократичними цінами. Виглядає все солідно: робітники роблять заміри, укладають офіційний договір з печаткою і беруть передоплату – 50-80% від суми. У Покровську «представники» фірми навіть мали при собі мобільний термінал, і пенсіонер перерахував  їм 30 тисяч гривень.
Потім злочинці зникають.  Але шахраю з Дружківки це не вдалося:  поліцейські оперативно розшукали його. 
Притягнути до відповідальності псевдофахівців зі встановлення вікон складно. Шахраї готуються заздалегідь  і створюють для себе «лазівки» у договорах. Як фігуранти і розраховують, потерпілі не читають те, що написано дрібним шрифтом.
Загалом з початку року поліцейські розкрили 194 шахрайства і затримали підозрюваних.
Читайте дрібний шрифт
Щоб зберегти свої гроші, треба бути пильним:
-  не переходьте за посиланнями від незнайомців і не вводьте персональні дані. Оформлюйте покупку лише  всередині платформи, на офіційному сайті OLX. Деталі обговорюйте в чаті  OLX, не переходячи у сторонні месенджери;
-  перевіряйте адресу  сайту -  одна зайва або інша літера означає, що сайт несправжній.  Перевірити фішингові сайти також можна  за допомогою  «бази шахраїв» - у сервісі кіберполіції stopfraud;
-  уважно читайте договір, особливо параграфи, що написані дрібним шрифтом. Не довіряйте працівникам компаній на слово, навіть якщо вони виглядають як професіонали;
-  звертайтеся до поліції.

Відділ комунікації поліції Донецької області

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner