Офіційна заробітна плата і трудові відносини – соціальна захищеність кожного

 

Бахмутсько-Лиманське об’єднане управління Пенсійного фонду України Донецької області повідомляє:
Нелегальна зайнятість – це використання роботодавцем найманої робочої праці без оформлення трудових відносин, яка вигідна роботодавцю, оскільки виявляється можливість заощадити на податку з доходів фізичних осіб. 
Небезпека «тіньової» зарплати, як і «тіньової» зайнятості полягає у тому, що люди не матимуть змоги отримати пенсійні виплати, які відповідають рівню реальної зарплати. Отримання заробітної плати в «конверті» - це, перш за все, удар  по пенсійних накопиченнях громадян. Адже нарахування страхових внесків на обов’язкове пенсійне страхування здійснюється роботодавцем тільки виходячи з офіційної суми заробітної плати.
Влаштовуючись на роботу неофіційно, працівник повинен чітко усвідомлювати: якщо зарплату виплачують «в конверті», це означає, що роботодавець, швидше за все, не укладе трудовий договір і не здійснюватиме відрахування з неофіційної заробітної плати єдиний соціальний внесок, а це призведе до того, що:
-    не буде доплат за роботу в нічний час, за наднормативні роботи і роботи в святкові дні;
-    не буде проведення індексації заробітної плати;
-    не буде соціальних гарантій, передбачених для працівника.
Закликаємо роботодавців, та громадян зробити крок назустріч суспільству – легалізувати найману працю та відмовитись від «тіньової» заробітної плати в «конвертах».
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner