13 березня в приміщенні Лиманської міської ради відбувся семінар – тренінг

 

під головуванням заступника міського голови Фесенка В.П. та організований Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC, Група Світового банку) у партнерстві зі Швейцарською Конфедерацією в рамках Проекту «Аграрні  розписки в Україні». Семінар – тренінг мав регіональне значення, тому на базі Лиманської ОТГ були запрошені не тільки аграрії Лиманщини, але й сусідніх Бахмутського, Слов’янського та Костянтинівського районів.
Аграрна розписка – це інструмент фінансування, за допомогою якого агровиробник має можливість отримати кредитування, як товарне так і фінансове, під заставу майбутнього врожаю. В залежності від умов розрахунку за цим кредитуванням розписки можуть бути фінансові та товарні. За фінансовою розрахунок відбувається грошима, за товарними – частиною зібраного урожаю.
Регіональний представник Міжнародної фінансової корпорації по Донецькій області Скуридин Віталій Леонідович ознайомив присутніх з Проектом «Аграрні розписки в Україні» - з їх законодавчим регулюванням, видами аграрних розписок: товарна та фінансова, зобов’язаннями сторін, заставами за аграрними розписками та їх страхуванням, оформленням і виконанням товарних та фінансових аграрних розписок, захистом прав агровиробника, програмами кредитування.
Мета цього Проекту – покращення доступу до фінансових ресурсів для малих та середніх сільгосптоваровиробників шляхом впровадження аграрних розписок в Україні. До речі, перше випробування цього новітнього інструменту відбулося в межах пілотного проекту на Полтавщині у 2015 року. В наступні роки аграрні розписки активно використовувались в межах пілотних проектів ще в 7 областях. Сьогодні проект поширюється на території всієї України, включаючи Донецьку та Луганську області. До початку весняного сезону – 2018 року аграрні розписки працюватимуть у кожній області України. Варто зазначити, що попит на аграрні розписки в Україні зростає. Згідно з офіційного статистикою, на сьогоднішній день в Україні оформлено 207 аграрних розписок, з яких 81 товарних та 126 фінансових.
Об’єм залученого фінансування перевищив 1,4 млрд грн. Аграрні розписки в Україні впроваджуються за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України та Міністерства юстиції України.
Учасники семінару – тренінгу отримали вичерпну інформацію про новий фінансовий інструмент – Аграрні розписки, вигоди його застосування та порядок роботи з Аграрними розписками. В результаті роботи Проекту малі та середні сільськогосподарські товаровиробники отримають ефективний інструмент, що сприятиме залученню додаткових фінансових і матеріально-технічних ресурсів за рахунок прозорості відносин з кредитором та здешевлення процедури оформлення у порівнянні з існуючими інструментами. Всі аграрії залишились задоволеними проведеним заходом.

Управління агропромислового розвитку Лиманської міської ради

 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner