5-та річниця визволення населених пунктів Лиманщини від незаконних збройних формувань

 

Сьогодні виповнюється 5 років з того пам’ятного та кривавого бою, запеклого протистояння російській агресії на території Лиманщини, коли нашу домівку було звільнено та повернено до міцної української родини - країни Закону, справедливості та миру! З цього приводу на території громади відбулись заходи з вшанування пам'яті військовослужбовців ЗСУ, які загинули, визволяючи населені пункти Лиманської ОТГ від незаконних збройних формувань. 
Вже п’ятий рік поспіль родини загиблих військовослужбовців, побратими загиблих Героїв з 24-ї механізованої, 25-ї повітряно-десантної та 95-ї аеромобільних бригад, міська влада та небайдужі жителі громади збираються біля пам’ятних знаків на “болючих артеріях” громади - перехрестях автошляхів смт Ямпіль — с.Озерне — с. Закітне та сполученні “Лиман — Сіверськ” біля с.Закітне, аби вшанувати пам’ять мужніх синів України та подякувати їм за мир, який вони повернули на нашу землю.
19 червня 2014 року на перехресті автошляхів смт Ямпіль — с.Озерне — с. Закітне загинули 16 військовослужбовців 24-ї механізованої, 25-ої повітряно-десантної та 95-ї аеромобільної бригад Збройних сил України. Ще двоє військовослужбовців загинули неподалік в с. Крива Лука 30 червня та 2 липня 2014 року. Їх імена назавжди залишаться у пам’яті лиманців, та навічно викарбовуванні на пам’ятних плитах: 
Національна Гвардія
Лейтенант Кравчук Володимир Сергійович

25 окрема повітряно-десантна бригада:
Старший прапорщик Голополосов Юрій Олексійович
Прапорщик Люшенко Микола Миколайович
Капітан Клочко Андрій Вікторович
Старший сержант Коваль Максим Олександрович 
Солдат Литвиненко Андрій Олександрович
Молодший сержант Мосьпан Віталій Олексійович

95 окрема аеромобільна бригада:
Капітан Крементар Олексій Володимирович
Старший солдат Шевченко Олексій Володимирович
Підполковник Скульський Олександр Олексійович

Головне управління розвідки:
Майор Кісельов Ігор Олександрович


До присутніх звернулась секретар міської ради Тетяна Каракуц: “За кожен день, який ми проживаємо на вільній лиманській землі, було заплачено найдорожчу ціну — життя солдатів-визволителів, гідних синів України! Запеклі бої, де центром були Ямпіль, Закітне, Крива Лука, підтверджують силу духу та стійкість наших військовослужбовців. Завдяки цим сміливим людям населені пункти Лиманщини вже п’ять років живуть у спокої та злагоді. Низький уклін рідним і близьким загиблих героїв. Нема у світі нічого такого, що могло б замінити втрату сина, чоловіка, батька, брата. Ціною власного життя, герої цієї підступної та жорстокої війни в черговий раз довели усьому світу — Україна єдина і неподільна. І в єдності — наша сила! Вічна слава патріотам, які загинули за свободу рідної країни! Слава Україні!”
Також слово для співчуття, підтримки та щирої вдячності за виявлену хоробрість військовослужбовців надали заступнику командувача з морально-психологічного забезпечення та гуманітарних питань операції Об’єднаних сил полковник — Олегу Кудренко, старості Криволуцького старостинського округу Любові Філоненко, вдові Юрія Олексійовича Голополосова - загиблого офіцера 25-ї окремої повітряно-десантної бригади - Людмилі Голополосовій, батьку загиблого воїна Олексія Шевченко — Володимиру Шевченко та побратиму загиблих, учаснику тих подій, сержанту 25-ї Дніпропетровської повітряно-десантної бригади Олександру Малофеєву. За загиблими визволителями населених пунктів Лиманської об’єднаної територіальної громади провів літії військовий капелан 122-го окремого аеромобільного батальйону 81-ї окремої аеромобільної бригади — отець Віталій. 
Присутні не оминули своєю увагою й нещодавно зведений пам’ятний знак Володимиру Кравчуку: підійшовши, кожен мав змогу покласти квіти на світлу пам’ять захисника України та згадати доброю думкою молодого хлопця, який незалежність рідної країни поставив вище за власне життя. 
 

 

Після цього учасники заходу дістались наступної “гарячої точки” мапи Лиманщини — перехрестя автошляхів смт Ямпіль — с.Озерне — с. Закітне. До вітань з визволенням Лиманського краю, слів скорботи за загиблими приєднались заступник ОТУ “Північ” з МПЗ полковник Федір Капустинський, учасник операції з визволення населених пунктів Лиманщини підполковник ЗСУ — В.Левченко та староста Ямпільського старостинського округу Юлія Рибалко. Панахиду за загиблими провели отець Павло — благочинний Бахмутського і Лиманського округів УПЦ, отець Павло — греко-католицького Званівського монастиря та отець Доротей, військовий капелан 122-го окремого аеромобільного батальйону 81-ї окремої аеромобільної бригади отець Віталій.
Імена бійців та командирів 24-ї окремої механізованої бригади оперативного командування «Північ» Сухопутних військ Збройних Сил України записані у літопис історії Лиманщини та увічнені у нашій пам’яті:
Капітан Степан Воробець, командир розвідувальної роти штабного батальйону.
Підполковник Ігор Ляшенко, командир механізованого батальйону.
Старший сержант Андрій Повстюк, заступник командира взводу, командир розвідувального відділення штабного батальйону.
Старший солдат Юрій Прихід, старший розвідник розвідувального відділення штабного батальйону.
Солдат Віктор Семчук, розвідник-снайпер розвідувального відділення штабного батальйону.
Солдат Віктор Сивак, розвідник розвідувального відділення штабного батальйону.
Солдат Микола Шайнога, розвідник-кулеметник розвідувального відділення штабного батальйону.

Герої не вмирають, доки їх пам’ятають! 
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner