Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України інформує!

 

Співфінансування енергоефективних заходів для промислових підприємств із коштів екологічного податку – подвійний стимул компаніям до енергоощадності

Це питання обговорили представники Держенергоефективності та проекту GIZ "Консультація підприємств щодо енергоефективності" на спільному семінарі «Зростання податку за викиди СО2 - стагнація підприємств чи новий шлях до розвитку?».
Під час заходу учасники розглянули звіт GIZ «Оцінка економічного ефекту від підвищення ставки екологічного податку за викиди СО2». Представники Держенергоефективності, у свою чергу, презентували розроблений механізм стимулювання підприємств до енергоефективності, а експерти Українсько-данського енергетичного центру (УДЕЦ) - досвід Данії із створення схеми добровільних угод для промисловості.
У результаті проведеного дослідження та обговорення стало зрозуміло, що нецільове використання надходжень екологічного податку за викиди СО2 (для наповнення загального фонду держбюджету) у розмірі 1,2 млрд грн щорічно спричиняє зменшення надходжень до бюджету інших податків на 4,8 млрд грн за рахунок зниження ділової активності підприємств-платників податку.
Такі негативні макроекономічні ефекти від цього оподаткування можна компенсувати, зокрема, завдяки спрямуванню коштів екологічного податку на компенсацію частини кредитів на енергоефективні проекти переробній промисловості.
«Схожий підхід реалізовується в Данії протягом понад 20 років та дозволяє постійно зменшувати споживання енергії промисловими підприємствами», - прокоментувала Юлія Рибак, координатор Українсько-данського енергетичного центру, ознайомлюючи присутніх із данським досвідом, який було імплементовано для України.
«Оскільки підприємства сплачуватимуть новий податок, ми пропонуємо компенсувати їм додаткове фінансове навантаження, а саме - використати частину цих коштів з податку на СО2 на енергоефективні проекти, як у провідних європейських країнах (Данія, Фінляндія, Швеція)», - пояснила суть розробленого механізму Тамара Буренко, заступник директора Департаменту стратегічного розвитку Держенергоефективності.
Доцільність такого раціонального підходу до використання коштів екологічного податку також підтверджено дослідженнями Державного науково-дослідного інституту інформатизації та моделювання економіки.
Участь в обговоренні взяли представники усіх дотичних до цього питання міністерств, комітетів ВРУ, підприємств енергетики та переробної промисловості, консультанти та галузеві експерти.
 

 

1000 атестатів вже видано енергоаудиторам для проведення енергетичної сертифікації будівель та обстеження інженерних систем 

У співпраці із 43  закладами вищої освіти ми продовжуємо формувати ринок висококваліфікованих енергоаудиторів для сертифікації енергоефективності будівель.
Із початку травня ц. р. енергоаудиторам видано вже 79 атестатів для проведення енергетичної сертифікації будівель та обстеження інженерних систем.
Загалом, на сьогодні видано 1000 кваліфікаційних атестатів, зокрема, за такими напрямами:
   574 – сертифікація енергетичної ефективності будівлі;
   426 – обстеження інженерних систем.
Чим більше буде таких фахівців, тим вищою буде конкуренція на ринку цих послуг, а споживачі матимуть ширший вибір для замовлення послуги.
«Тож закликаю ЗВО започатковувати навчальні програми для енергоаудиторів, а всіх охочих завчасно подавати заявки на відповідні курси та проходити атестацію, щоб зайняти гідне місце на ринку», - повідомив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.
Про покрокову інструкцію «Як енергоаудитору отримати атестат для сертифікації енергоефективності будівель» дізнавайтеся на сайті: http://saee.gov.ua/uk/events/previews/2936.


 

 

Ще 5 тис. родин отримали відшкодування за «теплими кредитами», залученими у травні цього року

Держенергоефективності відшкодувало 27 млн грн для близько 5 тис. родин, які стали учасниками програми «теплих кредитів» у травні цього року.
Зокрема, із держбюджету виплачено:
- понад 23 млн грн – на утеплення приватних будинків;
- більше 3 млн грн – на енергоефективні заходи для 26 ОСББ;
- 700 тис. грн – на твердопаливні котли.
Кошти перераховано отримувачам «теплих кредитів» в Ощадбанку, ПриватБанку та Укргазбанку.
Загалом, у ц.р. Урядом вже відшкодовано понад 35 млн грн за «теплими кредитами».
«Нагадую, що додаткову допомогу при утепленні можна отримати із місцевих бюджетів (http://saee.gov.ua/uk/programs/map). Сьогодні запроваджено 140 таких місцевих програм, на які в ц.р. виділено 145 млн гривень. У 2019 р. із місцевих бюджетів вже виплачено 20 млн грн компенсацій», - прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук. 
 

 

Розвиток електротранспорту – інвестиція у заміщення імпортних нафтопродуктів в Україні

На цьому наголосив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук, відкриваючи 4-у Міжнародну виставку електромобілів та гібридів «PLUG-IN UKRAINE» у виставковому центрі  «ACCO International» у Києві.
Виставка представляє кращі світові бренди електрокарів, які також набирають популярності в Україні, зокрема: Tesla, BMW, Jaguar, Honda та інші.
Глобальний ринок електромобілів швидко зростає. Якщо у 2010 р. у світі було продано лише кілька тисяч електрокарів, то у 2018 р. – вже понад 2 млн таких екологічних авто. 
За даними авторитетного міжнародного видання «Bloomberg», у 2025 р. очікується зростання продажу до 10 млн електромобілів у рік.
«Україна також слідує цьому тренду. Якщо у 2015 р. в Україні було лише близько 500 електромобілів, то станом на 01.05.2019  – вже понад 12600», - повідомив С.Савчук. 
Стимулюючим фактором переходу на електротранспорт є різке скорочення вартості акумуляторів у світі. 
Окрім цього, в Україні скасовано ПДВ на ввезення електрокарів до 2022 року.
Водночас, як повідомив Президент України Володимир Зеленський на iForum-2019, якщо ми хочемо чистий і доступний транспорт, нам потрібна інфраструктура для електромобілів (зарядні станції, паркінги тощо).
«Тому продовжуємо співпрацювати з Мінінфраструктури та іншими стейкхолдерами», - повідомив С.Савчук та пояснив, що широке використання електромобілів дозволить:
- заощадити на імпорті нафтопродуктів;
- зменшити викиди CO2;
- мати чисте навколишнє середовище.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner