Правова допомога з витребування документів про державну реєстрацію актів цивільного стану з компетентних органів іноземиних держав

 

Розширення контактів України з іншими державами  має своїм наслідком виникнення правовідносин  між юридичними та фізичними особами різних країн в окремих сферах діяльності. Одним із завдань держави у міжнародних відносинах є захист прав та інтересів громадян України за кордоном. Для забезпечення цих прав необхідно створити певні гарантії, особливо в галузі сімейних відносин. Для створення цих гарантій  між державами укладаються міжнародні договори про  правову допомогу, різноманітні за формою та назвою (договір, угода, конвенція, протокол). 
Всі відносини між Україною та іншими державами здійснюються відповідно до статті 9 Конституції України, в якій зазначено, що чинні міжнародні договори є частиною національного законодавства України.  
Договори про правову допомогу – це договори, укладені державами з питань співробітництва установ юстиції (судів, органів нотаріату, прокуратури) про надання правової допомоги у цивільних, сімейних та кримінальних справах, обміну інформацією щодо законодавства. Мета цих договорів - забезпечення взаємного визнання та дотримання особистих та майнових прав громадян однієї держави на території іншої. За цими договорами громадяни однієї держави користуються на території іншої таким же правовим захистом їх особистих та майнових прав, як і власні громадяни. Вони мають право звертатися до суду та інших установ, до компетенції яких відносяться цивільні та кримінальні справи, можуть порушувати клопотання і здійснювати інші процесуальні дії за тих же умов, що і власні громадяни.
Зносини України з державами – учасницями СНД провадяться відповідно до Конвенції про правову допомогу та правові відносини в цивільних, сімейних та кримінальних справах, яка підписана в м. Мінську 22.01.1993 року
Виходячи с викладеного якщо громадянину необхідно витребувати з території країн – СНД відповідно до частини першої статті 14 Конвенції СНД в редакції Протоколу свідоцтва про  державну реєстрацію актів громадянського стану, він повинен звернутися до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану для оформлення відповідної анкети-запиту . 
У подальшому така анкета-запит направляється органом державної реєстрації актів цивільного стану  до іноземного компетентного органу або через Міністерство юстиції України. Заявник отримує запитуємий документ у відділі державної реєстрації актів цивільного стану .
 

Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner