Європейські стандарти у сфері державної реєстрації актів цивільного стану

З метою апробації європейських стандартів у сфері державної реєстрації актів цивільного стану, спрямованих на створення сприятливих умов для отримання фізичними особами адміністративних послуг у зазначеній сфері, та для забезпечення реалізації гарантованого державною права на шлюб, зокрема для учасників антитерористичної операції та внутрішньо переміщених осіб, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року № 502-р запроваджено реалізація пілотного проекту щодо державної реєстрації шлюбу у скорочені строки за обраним заявниками місцем.
15 листопада 2017 року розпорядженням Кабінету Міністрів України місто Лиман включений до участі у пілотному проекті  «Шлюб за добу», який запроваджений Міністерством юстиції України. 
Нагадуємо, що цей проект надає можливість нареченим зареєструвати шлюб у визначені ними строки, без додержання місячного строку, передбаченого Сімейним кодексом України.
Пілотний проект «Шлюб за добу» у місті Лимані стартує 14 лютого 2017 року.
Учасниками пілотного проекту у місті Лимані Донецької області визначені:
-    Лиманський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану, розташований за адресою:Донецька область, місто Лиман, вулиця Привокзальна, 25,
контактні телефони : (06261) 2-67-66 або (066)6405059 –гол.спеціаліст відділу Ніколаєва Олена Петрівна;
-  Організатором державної реєстрації шлюбу є комунальне підприємство «Служба Єдиного Замовника», розташоване за адресою: місто Лиман, пров. Бригадний, 6, телефон для довідок: (050)145 11 10 – Мацегора Валентина Степанівна.
Який механізм надання даної послуги «шлюб за добу»?
Механізм надання даної послуги доволі простий. Чоловік та жінка, за умови досягнення шлюбного віку звертаються до організатора державної реєстрації шлюбу (незалежно від місця проживання та громадянства), обирають час реєстрації, узгоджують з організаторами всі процедурні питання. Після цього між організатором і заявниками укладається договір у письмовій формі, подається заявка на проведення державної реєстрації шлюбу. Подана заявка невідкладно передається до відділу ДРАЦС. Працівник відділу ДРАЦС перевіряє документи, складає та надає на підписання нареченим заяву про державну реєстрацію шлюбу, після чого забезпечує проведення державної реєстрації шлюбу.. На підтвердження проведеної державної реєстрації видаються свідоцтва про шлюб.
Які необхідно підготувати документи молодятам для державної реєстрації шлюбу?
Нареченим необхідно підготувати на надати наступні документи:
1. Паспорт громадянина України, паспортний документ іноземця або документ, що посвідчує особу без громадянства. У разі, якщо заявником є іноземець, особа без громадянства, то необхідно додати документ, що підтверджує законність його (її) перебування на території України;
2. У разі, якщо заявники або один з них раніше перебували у шлюбі – документи, що підтверджують припинення попереднього шлюбу або визнання шлюбу недійсним (свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, про визнання шлюбу недійсним, яке набрало законної сили, свідоцтво про смерть одного з подружжя, висновок відділу державної реєстрації актів цивільного стану про анулювання актового запису про шлюб, який є недійсним тощо).
Документи складені іноземною мовою, подаються разом з їх перекладами на українську мову, засвідченому в установленому порядку.
Скільки коштує послуга «шлюб за добу»?
Загальна вартість державної реєстрації шлюбу за проектом «Шлюб за добу» складається:
-    державне мито за реєстрацію шлюбу – 0,85 грн.;
-    плата за надання платних послуг Лиманського міського відділу державної реєстрації актів цивільного– 998, 10 грн.;
-    плата за надання послуг з організації проведення державної реєстрації шлюбу, яка сплачується організатору (КП «СЄЗ», телефон для довідок та з’ясування суми: (050)145 11 10 – Мацегора Валентина Степанівна.

Лиманський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner