Споживачам послуг централізованого водопостачання!

Шановні споживачі послуг централізованого водопостачання
м. Лиман, с. Дробишеве, с. Ставки, с.Рубці,с.Лозове, с. Рідкодуб, с.Коровій Яр
Лиманське ВУВКГ для надання послуг з централізованого водопостачання  використовує підземні свердловини. .Якість води, що подається ВУВКГ  у водопроводні мережі с.Дробишеве та с.Ставки відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10.
Якість питної води з джерел інших населених пунктів, на жаль, не відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 за такими показниками: мутність до 7,6 НОК, амоній до 1,4 мг/дм3, залізо загальне до 3,0 мг/дм3 для  м.Лиман; жорсткість загальна 24мг/дм3, хлориди 625 мг/дм3, сульфати 810 мг/дм3, сухий залишок 2450 мг/дм3 для с. Лозове; жорсткість загальна 9,3 мг/дм3, сульфати 446 мг/дм3, сухий залишок 1075 мг/дм3 для с. Рубці;жорсткість загальна 10 мг/дм3   сульфати 380 мг/дм3   для с. Коровій Яр; нітрати 66 мг/дм3  , сульфати 846мг/дм3, жорсткість загальна 17,5 мг/дм3   сухий залишок 1801  мг/дм3 для с. Рідкодуб.(Норми згідно вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10   :  каламутність - 1 НОК, амоній  <= 0,5мг/дм3,  залізо загальне <= 0,2 мг/дм3 ,  жорсткість загальна <= 7 мг/дм3, сульфати <= 250мг/дм3,  нітрати <= 50 мг/дм3, хлориди <= 250 мг/дм3 ,  сухий залишок   <=  1000 мг/дм3).
Причина не відповідності вимогам ДСанПіНу  якості води в м.Лиман в тім, що джерела водопостачання - підземні свердловини Краснолиманських водозаборів - містять багато заліза, таку воду необхідно перед подачею споживачам  знезалізнювати.  Але ВУВКГ не має необхідного технологічного обладнання  для цього. КП «Компанія «Вода Донбасу» зверталась за рішенням цієї проблеми до міської громади, до державних установ з стандартизації, до Міністерства охорони здоров'я за пошуком в вирішення проблеми. КП «Компанія «Вода Донбасу» подало для фінансування  захід -  будівництво станції знезалізнення,  до програми Розвитку області на 2015-2020рр   
Як впливає на здоров'я людей  вода с високим вмістом заліза ?
Наведемо висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи, яку зробив для Лиманського ВУВКГ КП «Компанія «Вода Донбасу»   Інститут гігієни медицинської екології ім.А.Н.Марзєєва АМНУ  : « Незважаючи на те , що залізо є необхідним елементом у харчуванні людини питна вода не вважається важливим джерелом його надходження до організму. В підземній воді залізо в основному знаходиться у вигляді бікарбонатної соли. Ці соли легко гідролізуються, перетворюючись у гідрат закису, а потім і окису заліза, що випадає в осад(ржавчина). Вміст заліза нормується за органолептичними ознаками(забарвлення, металевий присмак, осад, мутність). Погіршення органолептичних властивостей стає помітним при вмісті заліза 1 мг/дм3 и більше. Сполуки заліза для людей при введенні з їжею та водою  є малотоксичними. Порушення фізіологічних функцій організму людини (подразнення кишкового тракту, діарея) виявляються внаслідок тривалого вживання води з вмістом заліза понад 300 мг/дм3  
ВИСНОВОК: враховуючи нестачу води питної якості та відсутність альтернативних джерел водопостачання, вважаємо можливим надати дозвіл на тимчасове використання  підземних водозаборів з відхиленням якості води від гігієнічних вимог .
Що робити зараз ? Як підвищити якість води доступними методами?
Можна закип'ятити та відстояти воду, це достатньо підвищить якість води для питних потреб.  Можливо поставити перед  квартирою фільтр, його міняють 4 рази на місяць . Можна для питних потреб використовувати бутильовану воду або воду з інших джерел.
Що стосується питної води з завищеним  вмістом солей та жорсткості (с. Коровій Яр, с.Рубці, с.Лозове), то її якість теж підвищується після закіпання, але не суттєво. Тож краще для приготування їжі використовувати воду з інших джерел. Що стосується нітратів (с.Рідкодуб), то методів позбутися їх в промислових масштабах поки що не існує. Перевищення вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 в с.Рідкодуб незначне -  67мг/дм3 проти потрібних не вище 50. Дорослі люди цієї різниці не помічають. Найбільш чутливі до високого вмісту нітратів немовлята, тож батькам слід використовувати для них  бутильовану воду з інших джерел.
Шановні  споживачі послуг з водопостачання, Лиманське ВУВКГ постійно через газету «Зоря», сайт міської ради  http://krliman.gov.ua/ , через розміщення сповіщень на  інформаційних стендах теріторіальної громади доводить  до відома своїх абонентів  відомості про якість питної води, щоб ви могли прийняти рішення про спосіб споживання  води, що подається та убезпечити своє здоров'я.
Маємо надію, що зможемо одержати достатнє фінансування запланованих робіт по встановленню фільтрів очистки питної води і проблема питної води у нашому місті буде вирішена.   

 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner