Рятувати життя - висока духовна місія!

 

17 вересня — відмінна нагода подякувати за мужність, сміливість та рішучість усім працівникам аварійно-рятувальних служб, адже в цей день відзначають День рятувальника України. Свято затверджене в 2008 році указом Президента України.
День рятувальника — професійне свято тих, хто рятує чужі життя, щоразу ризикуючи своїм. Це свято справжніх героїв, які здійснюють дійсно шляхетні та сміливі вчинки, але скромно кажуть, що це всього-на-всього їхня робота.
Їхній девіз — «Запобігти. Врятувати. Допомогти.». І він як найкраще відображає нелегкі будні рятувальників. Вони попереджають та ліквідують пожежі, аварії та катастрофи, знешкоджують боєприпаси, рятують людей на воді, виносять з вогню, дістають з-під уламків. І це далеко не повний перелік завдань оперативно-рятувальної служби. З якими тільки негараздами не звертаються по телефону 101.
Напевно, не існує більш небезпечної, відповідальної та важливішої професії, ніж професія рятувальника. Це професія, яка об’єднує відважних і самовідданих людей, чий високий професіоналізм, постійна готовність до самопожертви забезпечують кожній українській родині надійний захист від природних та техногенних лих. Це люди з великої букви. 
На протязі 2020 року Лиманськими рятувальниками успішно ліквідовано понад 300 пожеж, надавалась допомога з буксирування автомобілів, які потрапили у снігові та піщані пастки, проводилась робота з різання аварійних дерев, санітарної та продиепідемічної обробки місць з массовим перебування людей та багатоповерхових житлових будинків та інші види робіт. І всі ці роботи проводилися підрозділом не зважаючи на досить складні карантинні обмеження. 
Щоденно особовий склад ДПРЗ-21 ГУ ДСНС України у Донецькій області займається підвищенням свого професіоналізм, як теоретично так і практично виконуючи нормативи. На високому рівні проходять тактико-спеціальні навчання з гасіння умовних пожеж у лісах, на об’єктах промисловості, залізничного транспорту та з рятування людей на воді. Постійно проводиться масово-роз’яснювальна робота з населенням щодо дотримання правил пожежної безпеки у повсякденному житті. Для учнів шкіл та дитячих садочків під час Тижнів безпеки життєдіяльності проводяться показові виступи пожежно-рятувальної техніки, проводяться екскурсії по пожежній частині. Адже, після такої роботи дехто з дітей вже змалку мріє у майбутньому стати рятувальником. 
За підтримки Головного управління ДСНС України у Донецькій області та Лиманської міської ради покращується матеріально-технічна база підрозділу. Впродовж року проводилися ремонти у службових приміщеннях, здійснили капітальний ремонт пожежного депо з встановленням промислових секційних воріт, чим значно підвищили умови праці, енергозбереження та боєздатність підрозділу.
Серед особового складу підрозділу проходять службу співробітники, які своїм прикладом, професіоналізмом, навичками є взірцем для молодого покоління рятувальників. Хочеться виділити старшого сержанта служби цивільного захисту Олейнікову Світлану Володимирівну, яка проходить службу в посадні диспетчера 69 державної пожежно-рятувальної частині 21 державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України у Донецькій області. З 1995 року Світлана Володимирівна працювала  інструктором професійної пожежної чистини, а вже 2003 році зайняла посаду диспетчера. Ця посада вимагає великої відповідальності. Робота диспетчера в Службі порятунку «101» є найвідповідальнішою, адже завдання полягає у тому, щоб при надходженні сигналу про надзвичайну ситуацію, необхідно відразу оперативно направити рятувальників до безпосереднього місця події. В екстрених ситуаціях вона вміє діяти швидко та зважено, здатна обробляти значний обсяг інформації. А ще Світлана Володимирівна має улюблене хобі — займається розведенням та вирощуванням декоративних квітів, тому і на роботі креативно підходить до благоустрою території підрозділу та своїми квітами милує око як працівників, так і сторонніх осіб. 

ДПРЗ-21 ГУ ДСНС України у Донецькій області 
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner