Обережно, БОТУЛІЗМ!

 

Лиманське міське управління ГУ ДПСС в Донецькій області  інформує, що за 5 місяців поточного року відмічається погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм.
Так, в Україні станом на 01.06.2019 територіальними органами Держпродспоживслужби взято участь у розслідуванні 40 випадків захворювання на ботулізм, під час яких постраждало 46 осіб, із них 3 – померли.
Лиманське міське управління ще раз наголошує на тому, як важливо ставитися до свого здоров’я та не купувати в’ялену, солону та консервовану рибу, консерви або вироби з м’яса на стихійних ринках. Також купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності.
Влітку завжди зростає кількість випадків харчових токсикоінфекцій. Спека, а також порушення умов приготування та зберігання їжі сприяє їх виникненню. Але в більшості випадків ці хвороби проходять як легкі або помірні. У випадку ботулізму ситуація зовсім інша. Ботулізм не відноcять до числа інфекційних хвороб. У Міжнародній класифікації хвороб (МКХ-10:А05.1) ботулізм позначений як класичне харчове отруєння, викликане Clostridium botulinum, проте важкий перебіг ботулізму, труднощі діагностики в перші дні захворювання та висока смертність не дозволяють ставитися до цієї проблеми як другорядної.
В Україні причиною ботулізму найчастіше стає споживання копченостей, в’яленої, сушеної риби, консервів, у тому числі овочевих, фруктових, грибних особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням гігієни, продукція, упакована під вакуумом. Слід пам’ятати: інфіковані ботулізмом харчові продукти не змінюють своїх зовнішніх ознак. Виняток — консерви, у разі інфікування Clostridium botulinum бувають здуті — бомбажні.
Значну небезпеку становлять також невидимі для очей забруднення сировини та продуктів землею, фекаліями. Навіть у разі забруднення рани землею, пилом і створення сприятливих анаеробних умов для спори збудника. Не виключаються випадки ранового ботулізму.
Клінічна картина ботулізму залежить не від типу збудника, а від дози токсину та початку введення лікувальної антитоксичної сироватки. Тривалість латентного (затаєного), тобто не інкубаційного (спокійного) періоду, як це відбувається у разі інфекційного захворювання, отруєння ботулотоксинами значно коливається від 2-4 годин до 2-8 діб. У переважній більшості випадків становить 12-24 години.
Клінічний перебіг ботулізму найчастіше поступовий. За всією розноманітністю симптоматики початкового періоду захворювання виділяють три найтиповіші варіанти його розвитку:
•    з диспептичним синдромом,
•    з розладом зору,
•    іноді з порушенням дихання.
Останній варіант, що триває від декілька годин до однієї доби, є найважчим для розпізнавання та потребує своєчасного застосування вентиляції легень. Початковими симптомами є сильна втома, слабкість і запаморочення, надалі зір стає нечіткий, затуманений, з’являється сухість у ротовій порожнині, утруднюються ковтання і мова. Можливі також блювота, пронос, здуття живота, запор — це вже ознаки парезу шлунково-кишкового тракту. З часом може розвинутись слабкість у м’язах. Іноді слабкість у м’язах потилиці настільки сильна, що голова просто звисає, і хворий змушений підтримувати її руками. У разі ураження дихальних м’язів утруднюється дихання, дихання стає поверхневим, непродуктивним. Свідомість у хворих зберігається до найтяжчого стану, аж до зупинки серця.
Одужують хворі дуже повільно. Однією з ранніх ознак одужання є поява слини. Поступово відновлюється неврологічна симптоматика. Найпізніше нормалізується зір та відновлюється сила в м’язах. Розлади зору можна спостерігати у хворих ще кілька місяців після одужання. Всупереч тяжким неврологічним розладам, що супроводжують клініку ботулізму, їх наслідки у постраждалих не спостерігалися.
Профілактика ботулізму при виготовленні та вживанні рибних продуктів, грибних та овочевих консервів включає в себе комплекс правил, головними з яких є:
- захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх в закритому посуді;
Захист риби від потрапляння збудника:
- рибу, яку тільки піймали, негайно охолоджують або заморожують, перед посолом необхідно обережно випотрошити рибу, щоб не порушити цілісність кишкового тракту, не забруднити м’язи риби його вмістом; 
- посол риби проводити тільки в охолодженому стані при температурі не більше +4°C, дотримуватися технології приготування, так як при концентрації повареної солі більше 10% зупиняється виділення ботулотоксину;
- ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;
- не їсти консерви з бомбажом або при підозрі на недоброякісність;
- не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності:
- вживати грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура їх приготування розроблена з врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного  лабораторного контролю:
- слід неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог щодо технології виготовлення консервованих продуктів. Їх стерилізують в автоклавах, бо руйнування спор відбувається лише за температури +120°C. Зовнішньою ознакою забрудненості консервів збудником ботулізму є їх здуття внаслідок газоутворення і поява неприємного запаху;
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей!!!

Провідний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів
та ветеринарної медицини Лиманського міського управління     
ГУ ДПСС в Донецькій області                                                                       Євтушенко В.В.

 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner