На Лиманщині відбулися масштабні тактико-спеціальні навчання з гасіння лісової пожежі

 

Щороку лісові пожежі знищують гектари зелених насаджень. Вогонь завдає не лише колосальних збитків державі, але й спричинює невиправної шкоди довкіллю. Ліси Донеччини – це її багатство та краса. Рятувальники Донеччини прикладають максимум зусиль, аби зберегти їх від нищівної дії вогняної стихії.
Вже традиційними стали щорічні тактико-спеціальні навчання з гасіння лісових пожеж, що проходять на Лиманщині. 15 травня на території Ямпільського лісництва ДП «Лиманський лісгосп» за участю начальника відділу ДСНС ОКП ОС генерал-майора служби цивільного захисту Володимира Демчука відбулися спільні тактико-спеціальні навчання з ліквідації надзвичайних ситуацій, пов’язаних з пожежами у лісах. В навчаннях були задіяні особовий склад та техніка Донецького обласного управління лісового та мисливського господарства, Головного управління ДСНС України у Донецькій області, співробітники Національної поліції, Центра безпеки громадян у м. Лиман, медицини катастроф та підрозділи піротехнічної служби ДСНС.
За задумом навчань, в результаті необережного поводження з вогнем, виникла низова пожежа у лісовому масиві. За першого повідомлення до місця події прибули працівники управління лісового та мисливського господарства на автоцистерні, мобільному пожежному модулі та тракторі. Після розвідки пожежі, особовий склад лісового господарства приступає до гасіння пожежі за допомогою ранцевих оприскувачів.
За допомогою трактора лісгоспу були проведені заходи для запобігання розповсюдження пожежі на більшу ділянку. До місця пожежі прибули сили та засоби Лиманського гарнізону ДСНС України у Донецькій області та представники патрульної поліції. Представники патрульної поліції організовують рух на трасі поряд з місцем пожежі. До місця пожежі були направлені додаткові сили Головного управління ДСНС України у Донецькій області та Центру безпеки громадян. На місці події був оперативно розгорнутий зведений загін ДСНС. 
Крім того, на місце події була направлена піротехнічна група Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління, яка провела обстеження та розмінування території. Потім керівник піротехнічної групи дав дозвіл на подальше гасіння пожежі.
Через сильні пориви вітру горіння низової підстилки переходить у верхову пожежу, рятувальники проводять підготовку до подачі води через лафетні стаціонарні стволи.
Керівник гасіння пожежі подав команду на подачу стаціонарних лафетних стволів для гасіння верхової пожежі, що надало можливість локалізувати пожежу, виключити повторне загоряння. Умовну пожежу було ліквідовано.
За задумом навчань, у ході ліквідації умовної пожежі трапився ряд взаємозалежних подій, які могли мати місце у реальному житті. Завдяки цьому вдалося перевірити рівень готовності до взаємодії ряду служб та організацій, завдання яких – забезпечувати безпеку та надавати допомогу населенню в разі виникнення надзвичайних ситуацій.

ГУ ДСНС України у Донецькій області

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner