17 травня – Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією

 

Артеріальна гіпертонія разом з іншими серцево-судинними захворюваннями посідає перше місце у світі та Україні за показниками смертності. Підвищений артеріальний тиск, або артеріальна гіпертензія, є найвагомішим чинником розвитку інфаркту міокарда та інсульту. Понад 1,5 млрд. людей на Землі страждають на це підступне захворювання, причому майже 45% з них навіть не знають, що мають підвищений артеріальний тиск.
При артеріальній гіпертонії, за визначенням Комітету експертів ВООЗ, спостерігається постійно підвищений систолічний або діастолічний артеріальний тиск. Верхньою межею норми вважають значення 140 мм.рт.ст. для систолічного артеріального тиску та 90 мм.рт.ст. – для діастолічного.
За оцінками ВООЗ, 17,5 млн. осіб щороку помирають від інфаркту міокарда та інсульту. Однак вчені довели, що 80%  таких смертей можна уникнути.
За статистикою, гострий інфаркт міокарда виникає у 50 тис. українців, кожний третій з яких помирає. Серцево-судинні захворювання призводять до первинної інвалідизації 33% хворих.
Артеріальна гіпертонія частіше виникає у людей похилого віку, проте починається захворювання в молодому, а інколи навіть і в дитячому віці.
Багато років артеріальна гіпертонія вражає серце і судини, і якщо не проводиться своєчасне і кваліфіковане лікування, викликає інфаркт, стенокардію, інсульт, сліпоту, захворювання нирок, слабкість серцевого м’яза з розвитком серцевої недостатності.
Людина з артеріальною гіпертонією має знати, що лікування її є пожиттєвим, тобто нормалізація тиску забезпечується за допомогою фармакологічних препаратів та ведення здорового способу життя, а саме:
– обмеження вживання кухонної солі до 5г на добу;
– зменшення маси тіла при її надлишку;
– обмеження вживання алкогольних напоїв;
– зменшення вживання насичених жирів, солодощів та холестерину;
– відмову від паління;
– підвищення фізичної активності в години дозвілля;
– психоемоційне розвантаження та релаксацію.
За даними ВООЗ, профілактика, спрямована на зміну способу життя, є універсальною «вакциною» проти артеріальної гіпертонії, а застосування перелічених заходів сприяє зменшенню її нових випадків на 50%. Кваліфіковані поради щодо  зміни способу життя, корекції ваги тіла, фізичної активності може надати сімейний лікар.

Адміністрація КНП «ЦПМСД» Лиманської міської ради
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner