Увага! Розпочинається друга линька раків!

 

З 20 серпня до 30 вересня 2018 року на Донеччині триватиме заборона на вилов раків
Незабаром в багатьох водоймах розпочнеться період линьки раків – раки скинуть старий панцирний покрив. Період линьки раків, навіть в одній і тій самій водоймі, може змінюватися в різні роки. Він залежить від погоди, типу водойми та інших факторів. 
Рака річкового не переплутати ні з яким іншим його морським родичем. Найпримітніше в усьому образі раку – це його чіпкі клешні, що замінюють раку передні кінцівки. Клешні – головне знаряддя праці та зброя раку, без їхньої допомоги йому не прогодуватися і не відбитися від ворогів. Все тіло раку покрите хітиновим панциром. Забарвлення хітинового покриву раків неоднакова: в різних водоймах воно різне. Тут все залежить від переважаючих в донному ландшафті кольорів: раки можуть бути і сірувато-зеленими, і бурими, і темно-сірими, а також темно-зеленими, майже чорними.
Процес виношування ікри триває у рака набагато довше, ніж у якої б то не було риби. Так, відклавши собі під черевце ікру на початку осені, самка носить її з собою протягом зими і весни, і лише в кінці червня – початку липня з цих ікринок  з'являються маленькі рачата.
Харчується рак вельми своєрідно. Заволодівши здобиччю, він не заковтує її негайно ж, а смакує їжу, відкушуючи від неї по крихітному шматочку і не поспішаючи відправляючи його в рот. Тому на процес поглинання корму у рака йде досить багато часу, часом для того, щоб проковтнути комаху середньої величини, цьому гурману потрібно 2-3 хв. Раки всеїдні. Хоча в своєму раціоні вони віддають перевагу рослинному корму, часом йому доводиться задовольнятися поїданням дрібних донних тварин, молюсків, личинок комах, черв'яків; нерідкі також випадки, коли рак нападав на своїх же побратимів – настільки агресивним він може стати під час линьки або безпосередньо після неї.
Що стосується линьки, то це важливий період у житті раку. У цей час відбувається заміна всього хітинового покриву, що прикриває тіло рака. Разом з тим оновлюються і зябра, а також травні органи цього річкового мешканця. Період линьки припадає на літні місяці, по теплій воді, причому більш молоді раки змінюють свій панцир набагато частіше, ніж літні особини. На першому і другому році життя рак здатний змінювати свій наряд кілька разів. 
Період линьки раки проводять не в нірках і укриттях, а на відкритій території. Правда, цей процес досить короткочасний (линька триває всього лише 10-15 хв.), але все ж не варто забувати про те, що поблизу річкового дна люблять прогулюватися в пошуках їжі різні хижі риби і линючий рак може стати для них легкою здобиччю, якщо не встигне швидко сховатися в норі. Помінявши хітиновий покрив, рак деякий час намагається провести в своєму притулку: чекає, коли зміцніє і як слід затвердіє його панцир. Поки новий покрив не затвердіє раки можуть стати легкою здобиччю для хижака та браконьєрів, адже стають малорухливими.
Тому, щоби зберегти запаси цих водних безхребетних, відповідно до
п. 4.5 «Правил любительського і спортивного рибальства», затверджених наказом Державного комітету рибного господарства України 15.02.1999 року
№ 19 та згідно п.2 наказу Управління Державного агентства рибного господарства у Донецькій області від 15.03.2018 року №44 (http://darg.gov.ua/files/10/03_19_nerest_don.pdf) забороняється вилов раків у водоймах Донецької області на період з 20 серпня по 30 вересня 2018 року, а також  у  темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із  застосуванням  підсвічування.


Донецький рибоохоронний патруль наголошує: у цей період вилов раків суворо заборонено! 
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner