Задуха влітку

 

Рибам, як і усім живим істотам, для підтримання життя потрібний кисень, який бере участь у процесі дихання. Більша частина кисню проникає у воду з повітря. Частково він утворюється у воді внаслідок життєдіяльності зелених рослин. У холодній прісній воді його розчиняється більше, ніж у теплій солоній. Найбільший вміст кисню у верхніх шарах водної товщі, найменший – у нижніх, а за певних умов його може зовсім не бути. Тому риби повинні весь час відшукувати місця, багаті на кисень. Від нестачі кисню риби виснажуються, а потім гинуть. 
Інколи це явище стає масовим. Тоді говорять про так звану задуху – масову загибель риби від нестачі або відсутності кисню. Задухи виникають як улітку, так і взимку. Про причини виникнення зимової задухи ми вже розповідали на сторінках нашого сайту. Причин виникнення задухи у спекотний період може бути декілька: по-перше, при підвищенні температури води знижується концентрація розчиненого в ній кисню, по-друге, підвищення температури води веде до активного розмноження всіх живих організмів і може призвести до цвітіння води і виділенню водоростями токсичних продуктів. Окрім того, до масової загибелі риби може привести скидання промислових стоків або потрапляння болотної води, що містить велику кількість органічних речовин і продуктів гниття, які відбирають у процесі окислення з води кисень.
Можуть спостерігатися й нічні задухи, які є різновидом літньої  задухи і зазвичай спостерігаються у сильно зарослих водною рослинністю мілководних водоймах. Нічні задухи пов'язані з припиненням в темний час доби процесу фотосинтезу і значним споживанням кисню з води рослинами. Даний вид задухи спостерігається під ранок і швидко самоліквідується зі сходом сонця.
Зовнішні ознаки задухи риби.
Зниження концентрації розчиненого у воді кисню веде до кисневого голодування (гіпоксії) – риби починають активніше рухатися, кидатися. В результаті потреба в кисні у них збільшується. Якщо таку рибу вдається виловити, то у неї відзначається блідість зябер і слизової оболонки рота, яка іноді набуває синюшного або брудно-синюшного відтінку. Очі стають каламутними. Дихання прискорене, рот і зяброві кришки відкриті. В результаті кисневого голодування утворюється багато недоокислених продуктів, у тому числі і молочної кислоти, концентрація якої в крові і м'язах на момент загибелі риби досягає 120 мг%.
При огляді загиблої в результаті задухи риби відзначаються всі ознаки кисневого голодування: рот широко відкритий, зяброві кришки підняті і сильно відстовбурчені в сторони, зябра розпластані. Кров темно-вишневого кольору, погано згортається.
Методи боротьби  із літньою задухою.
Найпершим та найбільш дієвим  методом боротьби із задухою є аерація (насичення) води киснем та постійний контроль за станом розчиненого у воді кисню. На водних об’єктах де здійснюється вирощування товарної риби, у ставку збільшують проточність або проводять вапнування негашеним вапном.
Донецький рибоохоронний патруль звертається до всіх громадян Донецької області, кому небайдужа доля мешканців водойм нашого краю, з проханням повідомляти про всі факти задухи у водоймах нашої області за телефоном «гарячої лінії»: (06262) 2-99-04. Не дамо рибі загинути!

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner