Заходи щодо попередження та боротьби з задухою риби у літній період


Внаслідок тривалої спеки та підвищення температури води у водоймах прискорюється процес розкладання органічних речовин та розмноження синьо – зелених водоростей. В свою чергу це істотно скорочує концентрацію кисню у водних об’єктах та призводить до загибелі риби від задухи.
Крім того, задухам сприяє тривала штильова погода, коли водяні шари вертикально не переміщуються, а кисень, зосереджений у придонних шарах, поглинається відмираючими рештками рослин і тварин.
Управління Державного агентства рибного господарства у Донецькій області закликає користувачів водних об’єктів до вжиття заходів щодо попередження та боротьби з літньою задухою.
Слід зауважити, що найголовнішим  заходом з попередження літньої задухи та загибелі риби є постійний контроль за станом розчиненого у воді кисню та інших гідрохімічних показників якості води у водоймі.
Що стосується методів боротьби із літньою задухою, то найпершим та найбільш дієвим методом є аерація води (насичення води киснем). Для цього використовують мотори човнів, мотонасоси, підвісні мотори, пожежні насоси, також доцільно використовувати компресори, котрі нагнітають повітря безпосередньо у воду. Мотонасоси встановлюють на березі водойми. Підвісні мотори, компресори встановлюють на плавзасобах, забезпечуючи їх рух по всій акваторії водойми. Особливо швидко збільшує вміст кисню перелопачування води підвісними моторами. Для цього мотор піднімають таким чином, щоб його лопаті були лише на декілька сантиметрів під поверхнею води.
Ще одним профілактичним та запобіжним заходом замору риб є обробка водойми по воді негашеним вапном в розрахунку 200 кг/га. Вапнування води проводиться для прискорення мінералізації речовин і збільшення розчиненого кисню.
Крім цього, з метою попередження літніх явищ заморів необхідно обкошувати надводну рослинність, вилучаючи її із води, так як її перегнивання забирає із води кисень. Якщо на водоймі помітні ознаки літньої задухи риби, то необхідно посилити водообмін водного об’єкта. Для цього потрібно збільшити проточність води.
При сильному цвітінні синьо-зелених водоростей їх можна знищити, застосовуючи рівномірне обприскування водойми мідним купоросом (0,6 г на 1 куб. м). З усіх методів очищення, тільки біологічне очищення дозволяє відновити біохімічне самоочищення за рахунок штучного відновлення видового складу корисної мікрофлори багаторазовим збільшенням концентрації корисних мікроорганізмів у водоймі. Для цього у забруднену водойму вносяться високі концентрації спеціально підібраних мікроорганізмів, які присутні в ґрунті та екосистемах здорових незабруднених водойм у дуже малих кількостях, селекціонованих і розмножених у формі готового до застосування концентрованого біопрепарату.
Ефективним органічним засобом боротьби з синьо-зеленими водоростями, що спрямований на поліпшення якості водного середовища є хлорела
(рід одноклітинних рослин http://beaplanet.ru/roslini.html з відділу зелених водоростей) http://beaplanet.ru/vodorosty/zeleny_vodorosty.html , яку активно використовують в рибництві для очищення ставків та збагачення води киснем.
Також для зменшення чисельності водоростей рекомендовано зарибляти водойму рослиноїдними видами риб (товстолобом, білим амуром та ін.), при чому їх чисельність не повинна бути завищеною, оскільки може призвести до інших негативних наслідків.
Крім того, слід звернути увагу на чистоту прибережних захисних смуг, щоб уникати стихійних звалищ.
Державне агентство меліорації та рибного господарства України Управління Державного агентства рибного господарства у Донецькій області

 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner