30 липня -Всесвітній день протидії торгівлі людьми

 

В цей день проводиться інформаційна кампанія стосовно глобальної проблеми торгівлі людьми.
Торгівля людьми - здійснення незаконної  угоди, об'єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.
Слід зазначити, що жертвою торгівців людьми може стати будь-яка особа, незалежно від віку та статі.
Основними уразливими категоріями осіб, які відносяться до групи ризику потрапити до торгівців людьми є:
незаміжні жінки, самотні матері, розлучені особи;
молодь, діти вулиці, діти-сироти, вихідці з неблагополучних сімей;
сільське населення;
внутрішньо переміщені особи;
іноземні громадяни – трудові мігранти;
особи, які зазнали насильства, у тому числі сексуального;
бідні, малозабезпечені особи;
особи з проблемами психічного здоров’я.
Торгівля людьми має різні види, серед яких примусова праця, рабство, звичаї подібні до рабства, сексуальна експлуатація, використання у порнобізнесі, примусова вагітність, вилучення органів, проведення дослідів над людиною, використання у жебрацтві, втягнення в злочинну діяльність, використання у збройних конфліктах, усиновлення (удочеріння) з метою наживи, продаж дитини.
Основні ознаки потрапляння в ситуацію торгівлі людьми:
недобровільний характер роботи;
відсутність дійсної трудової угоди та або утримання частини заробітної плати або її невиплата взагалі;
робота в умовах, що не сумісні з поняттям гідної/ безпечної праці;
погані умови проживання;
повна залежність від експлуататора;
примусова консумація;
неможливість розпоряджатися прибутками, отриманими від надання своїх послуг.
Форми торгівлі людьми
Трудова експлуатація
Чоловіків, жінок та дітей змушують працювати проти їх волі під загрозою насильства чи іншого покарання. Це супроводжується обмеженням свободи, відібранням документів чи майна. Оплата за роботу не здійснюється, або не відповідає обіцяній.
Сексуальна експлуатація
Дорослих та дітей внаслідок обману, примусу, погроз чи інших засобів маніпуляції втягують до проституції, “ескорт послуг”, секс туризму, зйомок в порнографічних фільмах тощо.

Втягнення у злочинну діяльність
Людям обіцяють вигідне працевлаштування, але, застосовуючи різні засоби впливу та залякування, їх змушують перевозити наркотики чи інші заборонені  речовини та предмети, порушувати закон. Проте замість заробітної плати, ці люди можуть отримати  чималий термін ув’язнення.
Торгівля органами
Добровільне чи примусове вилучення органів з метою подальшого продажу, що здійснюється під дією тиску, погроз, а також використання уразливого стану людини.
Примусове жебрацтво
Примус людини до жебрацтва із застосуванням погроз, маніпуляцій та вимог відшкодувати непосильне боргове зобов’язання.
Залучення в боргову кабалу
Людей примушують працювати за низьку винагороду для погашення штучно створеного непосильного боргового зобов’язання. При цьому, людина знаходиться у повній матеріальній залежності від іншої особи і працює до тих пір, поки не відпрацює свій “борг”.

Усиновлення чи удочеріння в комерційних цілях
Встановлення опіки над дітьми з метою подальшого їх використання для отримання доходів (у жебракуванні чи для подальшого укладення щодо них угод, пов’язаних з передачею права власності).

Використання у збройних конфліктах
Використання особи для виконання нею бойових завдань, задоволення потреб озброєних груп, сексуальна експлуатація, втягнення у злочинну діяльність.
Соціальні послуги, які може отримати особа, яка постраждала від торгівлі людьми.
Особа, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, має право звернутися до місцевої державної адміністрації із заявою про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, та до органів Національної поліції щодо захисту прав і свобод.
Особа, яка звернулася для встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, має право до прийняття рішення про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, на забезпечення особистої безпеки, поваги, а також на безоплатне одержання:
1) інформації щодо своїх прав та можливостей, викладеної мовою, якою володіє така особа;
2) медичної, психологічної, правової та іншої допомоги незалежно від місця проживання;
3) тимчасового розміщення у закладах допомоги для осіб, які постраждали від торгівлі .
Особа, якій встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, має право на забезпечення особистої безпеки, поваги, а також на безоплатне одержання:
1) інформації щодо своїх прав та можливостей, викладеної мовою, якою володіє така особа;
2) медичної, психологічної, соціальної, правової та іншої необхідної допомоги;
3) тимчасового розміщення, за бажанням постраждалої особи та у разі відсутності житла, в закладах допомоги для осіб, які постраждали від торгівлі людьми, на строк до трьох місяців, який у разі необхідності може бути продовжено за рішенням місцевої державної адміністрації, зокрема у зв'язку з участю особи в якості постраждалого або свідка у кримінальному процесі;
4) відшкодування моральної та матеріальної шкоди за рахунок осіб, які її заподіяли, у порядку, встановленому Цивільним кодексом України;
5) одноразової матеріальної допомоги у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;
6) допомоги у працевлаштуванні, реалізації права на освіту та професійну підготовку.
Як не потрапити у трудове рабство, намагаючись працевлаштуватися за кордоном?
•     Пам’ятайте, що торговці людьми часто діють в тому числі і  через фірми-посередники з працевлаштування за кордоном, а тому будьте пильними та дуже уважно перевіряйте інформацію про фірми та людей, з якими контактуєте щодо виїзду за кордон.
•    Якщо шукаєте роботу в іншій країні, не приймайте сумнівних пропозицій з працевлаштування. Користуйтеся послугами лише легальних фірм – посередників, які надають відповідні послуги, а це лише ті фірми, які мають відповідну ліцензію. До 27.12.2019 ліцензування вказаної діяльності здійснювало Міністерство соціальної політики України, а з 27.12.2019  – Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. Трудовий договір укладайте зрозумілою для вас мовою.
Перевірте агенцію посередника з працевлаштування на сайті Мінекономіки.
Перелік прийнятих Мінекономіки рішень у сфері ліцензування господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном та повідомлень ліцензіатів про зміни https://www.me.gov.ua/Documents/Detail?lang=uk-UA&id=ed6fb18f-0f70-4d4c-9b00-72ab18303484&title=PerelikRishenMinekonomikiUSferiLitsenzuvanniaGospodarskoiDiialnostiZPoserednitstvaUPratsevlashtuvanniZaKordonom-stanomNa01-06-2020-
•    Перед поїздкою до іншої країни обов’язково дізнайтеся інформацію про закони цієї країни, а також те, до яких установ, правоохоронних органів, посадових осіб, громадських організацій у місці вашого перебування можна завернутися у разі необхідності.
Отримати інформацію та допомогу, дізнатися про свої права під час навчання, роботи, подорожі чи життя за кордоном можна:
•    скориставшись інтернет ресурсом Міжнародної організації з міграції http://iom.org.ua/ua);
•    зателефонувавши до Національної безкоштовної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів: 527 –безкоштовні дзвінки з мобільних телефонів в Україні 0800505501 –безкоштовні дзвінки зі стаціонарних телефонів в Україні, графік роботи: щодня з 08.00 до 20.00;
•    зателефонувавши на урядову «гарячу лінію» з питань протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей; 15-47.В Україні за телефонним номером 1547 цілодобово та безкоштовно діє Гаряча лінія з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей. За телефоном 1547 звертаються з  питань звернень та повідомлень про/або від осіб, які постраждали від торгівлі людьми, домашнього насильства, насильства за ознакою статі, насильства стосовно дітей, або про загрозу вчинення такого насильства. Якщо людина опинилась у складних обставинах, спричинених насильством в сім’ї чи його реальною загрозою, якщо стала жертвою торгівлі людьми та прагне повернутися до нормального життя, або якщо Вам стало відомо про такі випадки – за телефонним номером 1547 цілодобово фахівці готові надати психологічну підтримку, консультацію та зареєструвати відповідне звернення до державних органів. Якщо у Ваших  відносинах з близькими (оточуючими) присутній моральний тиск, примус, маніпуляції, образи чи приниження, що  свідчить про ознаки домашнього насильства, або Вам стало відомо про факти торгівлі людьми – Ви  можете повідомити про це скориставшись телефонним номером 1547.
•    Інформацію про режим в’їзду до країн світу та правила виїзду громадян України за кордон можна отримати на сайті Міністерства закордонних справ України розділі «Подорожнім» https://mfa.gov.ua.
•    нікому не довіряйте документи, що посвідчують особу, оригінали будь-яких інших документів. Зробіть якісні копії усіх документів та тримайте при собі, також залиште своїм рідним в Україні (кому ви довіряєте на 100%) копію свого паспорта громадянина України, закордонного паспорта, візи, контракту на навчання чи угоди про працевлаштування, свідоцтва про народження, проїзних документів та нещодавно зроблені фотографії, залиште їм свої контакти (адресу місця перебування за кордоном, номери телефонів, адресу електронної пошти);
•    домовтеся з рідними в Україні про регулярний вихід на зв’язок (телефонні дзвінки, скайп-зв’язок тощо).
•    у разі загрози вашому життю та здоров’ю невідкладно звертайтеся на цілодобові «гарячі лінії» закордонних дипломатичних установ України або на цілодобову «гарячу лінію» Міністерства закордонних справ України: +38044 238 16 57, електронна пошта cons_or@mfa.gov.ua

Також працює громадська спілка “А21 Україна” – міжнародна неприбуткова організація, місією якої є скасування рабства, яка проводить роботу з зазначеного напрямку та  якою підготовлено багато матеріалів щодо протидії торгівлі людьми, які ви знайдете за посиланням https://www.a21.org/content/human-trafficking/gqe0rc .
Сторінка в фейсбук # працюй безпечно реалізується Координтаром проектів ОБСЄ в Україні, в рамках проекту: «Поширення Національного механізму взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи в сфері протидії торгівлі людьми» за фінансової підтримки представництва США в ОБСЄ . На цій сторінці  розповідають, як вберегти себе від шахрайських схем працедавців, підказують контакти відповідних служб. Спеціалісти проекту щодня працюють з постраждалими від торгівлі людьми та безкоштовно консультують і допоможуть вам у юридичних та психологічних питаннях.
Будьте обізнаними з питань працевлаштування!

Управління соціального захисту населення Лиманської міської ради

 

 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner