ДПС Донеччини пояснює

 

Єдинники у відпустці: умови звільнення від сплати єдиного податку

Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області інформує платників єдиного податку, що відповідно до норм Податкового кодексу України (далі – ПКУ), платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік, на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка непрацездатності (п. 295.5 ст.295 ПКУ).
Таке звільнення від сплати єдиного податку платники можуть отримати за умови подання заяви до органу податкової служби за місцем реєстрації, де вказано обраний період щорічної відпустки. Заява підприємця подається в довільній формі.
Платники єдиного податку першої та другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця – (п.295.1 ст.295 ПКУ). Нарахування авансових внесків для таких платників єдиного податку здійснюється контролюючими органами на підставі поданої ними заяви щодо розміру обраної ставки єдиного податку, заяви стосовно періоду щорічної відпустки (п.295.2 ст.295 ПКУ). З метою уникнення порушення терміну щодо сплати авансових платежів рекомендуємо подавати до контролюючих органів заяву щодо періоду щорічної відпустки до початку відпустки, а заяву щодо терміну втрати працездатності з обов'язковим додаванням копії листка непрацездатності - одразу після закінчення лікарняного.
Варто пам’ятати, що платники єдиного податку є ще й платниками єдиного соціального внеску. Чинним законодавством не передбачено пільг щодо його сплати на час відпустки, або хвороби. Отже, єдиний внесок сплачується незалежно від діяльності чи фінансового стану платників податків і без перенесення термінів сплати.
Нагадуємо, що подати заяву платники можуть і без відвідування контролюючого органу ДПС за допомогою електронного сервісу «Електронний кабінет платника» (далі: Е-кабінет), скориставшись меню «Листування з ДПС» приватної його частини, де фізичні особи - підприємці мають можливість направити документ до ДПС у форматі pdf . Інформацію щодо отримання та реєстрації заяви в ДПС можна переглянути в закладці «Вхідні документи» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Е-кабінету, а відправлені листи – у вкладці «Відправлені документи».
Нагадаємо, що робота у приватній частині Е-кабінету здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг. Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою:  а також через офіційний вебпортал ДПС.
 

Внесок Донеччини до зведеного бюджету – більше 8 мільярдів гривень 

З початку 2021 року зведений бюджет країни від платників податків Донецької області вже отримав 8,3 млрд грн, що на 1,5 млрд грн більше надходжень минулого року. 
Цього року кошти між державним бюджетом країни та місцевими бюджетами Донеччини розподілились наступним чином:
- за результатами роботи податкових органів Донеччини з початку року місцеві бюджети області отримали більше 4,7 млрд грн, натомість до державної казни надійшло 3,6 млрд гривень.
До трійці основних джерел формування зведеного бюджету на Донеччині увійшли: 
55,4% - податок на доходи фізичних осіб (4,6 млрд грн); 
14,5% - податок на додану вартість (1,2 млрд млн грн);
9,6% - податок на прибуток (0,8 млрд грн).
Податкова Донеччини висловлює свою подяку платникам податків за сумлінне ставлення до сплати податкових зобов’язань та сподівається на подальшу плідну співпрацю заради добробуту країни та забезпечення нею соціальних гарантій захисту усім верствам населення.
 

Боротьба з контрафактом: Податкова Донеччини досліджує інтернет-магазини 

Щорічно державний бюджет втрачає мільярди гривень внаслідок дії тіньового ринку виробництва алкоголю. Крім того, на сьогодні все ще доступна можливість замовити нелегальну продукцію через інтернет. Тому Головним управлінням ДПС в Донецькій області ведеться постійний моніторинг мережи інтернет з метою боротьби з нелегальним ринком алкоголю.
Так, фахівцями підрозділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управляння ДПС в Донецькій області виявлено Інтернет-магазин, через який здійснювався продаж пива без придбання відповідних дозвільних документів та без відображення у бухгалтерському і податковому обліку.
За ініціативою та за участі податківців Донеччини Головним управлінням ДФС у Донецькій області разом з Прокуратурою регіону було проведено обшуки за місцем фактичного розташування інтернет-магазину та виявлено металеві кеги і скляні пляшки з пивом, пластикову тару для розливу та фасування пива в неналежних умовах без дотримання санітарних норм. 
За результатами вжитих заходів вилучено контрафактну алкогольну продукцію та обладнання для розливу пива, а функціонування Інтернет-магазину припинено. 
Податкова Донеччини акцентує увагу, що реалізація алкоголю обов’язково повинна супроводжуватись видачею фіскального касового чека, оскільки це є запорукою уникнення придбання фальсифікату та збереження вашого здоров’я, а подекуди і життя.
Нагадуємо, що поскаржитись на можливі порушення при обігу підакцизних товарів ви можете за допомогою мобільного додатка “Legal ZrPlat”, який розроблений Податковою Донеччини та ефективно діє вже більше року. Завантажити цей безкоштовний додаток на свій гаджет можна засобами Play Market або App Store

Підстави для скасування реєстрації програмного РРО
Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області інформує суб’єктів господарювання користувачів програмних РРО, що скасування реєстрації програмного РРО здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (ідентифікатор форми J/F 1316602) з позначкою «Скасування реєстрації», яка подається за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків засобами Електронного кабінету чи засобами телекомунікацій, або на підставі Повідомлення про виявлення несправностей програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 2-ПРРО (ідентифікатор форми J/F 1316701) з позначками «несправність» або «крадіжка пристрою чи компрометація ключа» шляхом виключення його з Реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій та закриття фіскального номера, який не підлягає використанню надалі.
Реєстрація програмного РРО скасовується автоматично фіскальним сервером, якщо:
-    до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань внесено запис про державну реєстрацію припинення юридичної особи або державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця;
-    щодо господарської одиниці, де використовується програмний РРО, суб’єкт господарювання повідомив про такий об’єкт оподаткування контролюючий орган відповідно до вимог п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), як про закритий або такий, що не експлуатується суб’єктом господарювання;
-    щодо суб’єкта господарювання наявне судове рішення, що набрало законної сили, про ліквідацію у зв’язку з банкрутством або про припинення, що не пов’язане з банкрутством, про визнання недійсними установчих документів;
-    стосовно фізичної особи – підприємця наявні дані про те, що особа померла, оголошена померлою, визнана недієздатною або безвісно відсутньою, чи її цивільну дієздатність обмежено;
-    суб’єкта господарювання знято з обліку в контролюючих органах у інших випадках, передбачених ст. 67 ПКУ та Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань».
Повідомлення про скасування реєстрації програмного РРО направляється суб'єкту господарювання засобами Електронного кабінету із зазначенням підстав. 

Бізнес Донеччини за І квартал 2021 року задекларував більше 20 млрд грн отриманих доходів

У травні 2021 року закінчилась кампанія декларування податку на прибуток підприємств за 1 квартал 2021 року – 456 юридичних осіб області задекларували результати своєї діяльності. Так, при отриманих доходах за цей звітний період у сумі більш, ніж 21 млрд гривень:
280 підприємств принесли до бюджету 102 млн грн податку на прибуток;
45 підприємств прозвітували про безприбуткову діяльність;
131 підприємство прозвітувало зі збитками.
Окремою категорією досліджуються підприємства, у яких вперше задекларовано від’ємний результат господарської діяльності (збитки), таких підприємств за результатами декларування за І квартал 2021 року виявлено 39 із загальною сумою отриманих збитків 0,5 млрд гривень.
За підсумками проведеної кампанії з декларування податку на прибуток за цей звітний період рівень податкової ефективності по прибутковим підприємствам склав 1,13 відсоток. Досягнення таких показників – це результат відкритих і партнерських взаємин з бізнесом, якісного сервісного обслуговування платників податків та підвищення податкової культури населення.   

Підписатися на Facebook 

fb.com/TaxUkraine

www.facebook.com/tax.donetsk

Підписатися на Telegram-канал

t.me/tax_gov_ua

Підписатися на YouTube

youtube.com/TaxUkraine

youtube.com/c/ДПСуДонецькійобласті

 

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно і безпечно за допомогою сервісу «InfoTAX» t.me/infoTAXbot

 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner