ДПС Донеччини пояснює

 

Оподаткування іноземних доходів – додаткове наповнювання бюджету громад

Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області нагадує, що фізичні особи, що є громадянами України та працюють, тимчасово або постійно за кордоном, повинні декларувати доходи, отримані як із джерел в Україні, так і іноземні доходи. Громадяни у пошуках кращого та дорожчого застосування своїх талантів обирають працевлаштування за межами України, але залишаючись з громадянством нашої держави.
Поняття іноземного доходу визначається Податковим Кодексом України (далі – ПКУ) як дохід (прибуток), отриманий з джерел за межами України. Саме іноземні доходи, відповідно до ст. 163 ПКУ, є об'єктом оподаткування резидента.
Відповідно до п.п. 170.11.1 та 170.11.2 п. 170.11 ст. 170 ПКУ, якщо джерело доходів громадянина є іноземним, то сума такого доходу підлягає декларуванню та оподаткуванню. Ставка податку на доходи фізичних осіб складає 18%, військового збору – 1,5%. 
Податкова декларація платниками податку на доходи фізичних осіб подається за звітний період – календарний рік, до 1 травня року, що настає за звітним.
У разі, якщо згідно з нормами міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, платник податку на доходи фізичних осіб може зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном, він визначає суму такого зменшення за зазначеними підставами у податковій декларації (п.п. 170.11.2 п. 170.11 ст. 170 ПКУ). 
Для зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, платник зобов’язаний отримати від державного органу країни, де отримується такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачене чинними міжнародними договорами України.
Суми податків та зборів, сплачені за межами України, зараховуються під час розрахунку податків та зборів в Україні за правилами, встановленими ПКУ.
У разі відсутності в платника податку підтверджуючих документів щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел та суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції, такий платник зобов'язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання податкової декларації до 31 грудня року, наступного за звітним. У разі неподання в установлений строк податкової декларації платник податків несе відповідальність, встановлену цим Кодексом та іншими законами. 
Головне управління ДПС у Донецькій області наголошує, що сума податку на доходи фізичних осіб, сплачена саме з іноземних доходів – це вагоме додаткове наповнювання бюджету громад, як сьогодні, так і в майбутньому. Це кошти – на освіту, лікування, облаштування територій, внесок в добробут громади і держави.
Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Донецькій області у мережі Facebook.

Податкова знижка за навчання: хто має право

Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області нагадує, що відповідно до п.166.3 ст.166 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) подати декларацію з метою отримання податкової знижки мають право громадяни, які понесли витрати на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.
Тобто, право на отримання податкової знижки мають платник податку та/або члени сім’ї першого ступеня спорідненості (батьки, чоловік, дружина, діти, у тому числі усиновлені).
Якщо за навчання студента сплатили особи, які не є членами його сім’ї першого ступеня споріднення (дід, баба та інші особи), вони не мають права на податкову знижку.
Для отримання податкової знижки на навчання необхідно звернутися до територіального органу Державної податкової служби України за місцем реєстрації платника податків.
Які документи потрібні для отримання податкової знижки за навчання:
-    податкова декларація про майновий стан і доходи за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 (далі – податкова декларація);
-    копія паспорта та РНОКПП особи, яка сплатила за навчання, крім випадків, коли особа через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття РНОКПП та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті (якщо за навчання сплачує член сім’ї);
-    копія паспорта (свідоцтва про народження) особи, яка навчається;
-    відповідні платіжні та розрахункові документи, зокрема, квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери щодо суми сплачених коштів за вказаний період;
-    договір з навчальним закладом, в якому обов’язково повинно бути відображено вартість навчання та строк оплати;
-    договір про заробітну плату за звітний період з обов’язковим включенням сум утримуваних податків;
-    документи, що підтверджують ступінь споріднення у разі компенсації вартості навчання членом сім’ї першого ступеня споріднення (наприклад, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб);
-    заява із зазначенням реквізитів рахунку для перерахування відшкодування; 
До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності, в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги);
Граничний термін подання податкової декларації для реалізації права на податкову знижку за 2020 рік – 31 грудня 2021 року. Податкову декларацію для отримання податної знижки можна подати в електронній формі, скориставшись електронним сервісом «Електронний кабінет платника». 
Заощаджуйте свій час та користуйтеся зручними електронними сервісами Державної податкової служби України.

Податківці Донеччини виявили факти фіктивного виконання будівельно-монтажних робіт для держпідприємств майже на 33 млн гривень 

Управлінням боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, Головного управління ДПС у Донецькій області встановлено факти нанесення збитків державним підприємствам протягом 2019 року на суму                   32,7 млн гривень.
У ході аналітичного дослідження податківцями Донеччини було встановлено факти перерахування державними установами коштів на адресу генпідрядника, який має негативну податкову історію та у якого відсутні основні засоби, людський потенціал і технічні можливості для надання будівельно-монтажних робіт. В якості субпідрядників використовувались підприємства, що мають ознаки фіктивності та транзитності, на адресу яких перераховувались кошти з метою подальшого обготівкування та легалізації.
Сума нанесених збитків державним установам склала 32,7 млн гривень.
Матеріали долучено до кримінального провадження за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 191 Кримінального процесуального кодексу України. Наразі на даний час проводиться досудове розслідування слідчим управлінням Головного управління Національної поліції у Донецькій області. 

Стережися шахраїв – сплачуй податковий борг тільки на бюджетні рахунки! 

Нещодавно Головним управлінням ДПС у Донецькій області було запроваджено постійну телефонну лінію з питань наявного боргу. Мабуть, навіть, ви самі чули приємний жіночий голос голосового роботу, який повідомляє інформацію щодо наявного боргу, а згодом отримували смс-повідомлення з посиланням за більш детальною інформацією на телефон 099-50-800-50. Не лякайтеся, це не шахраї, а інформаційна підтримка платників податків Донецького регіону в умовах карантинних обмежень сьогодення!
Відтепер жителі Донецького регіону можуть отримати автоматичне аудіо- та смс-повідомлення про актуальну податкову заборгованість, а за телефоном 
099-50-800-50 – поспілкуватися зі спеціалістом податкової служби, з’ясувати, який борг і по яким податкам чи зборам рахується, причину виникнення, шляхи його погашення та рахунки, за якими його можна погасити.
Акцентуємо вашу увагу, що наявну заборгованість можна погасити, використовуючи ТІЛЬКИ! реквізити бюджетних рахунків, що розміщені на субсайті Головного управління ДПС у Донецькій області за наступним посиланням http://dn.tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/ Ні на які приватні картки чи рахунки Податкова Донеччини не приймає гроші в рахунок погашення боргу!

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner