ДПС Донеччини роз’яснює

 

Більше 4 мільйонів штрафних санкцій донараховано Податковою Донеччини за порушення у сфері використання РРО 

За 4 місяці поточного року по Донецькому регіону проведено розрахункових операцій при продажу товарів (послуг) за допомогою РРО на суму 4,2 млрд гривень. 
З початку року працівниками підрозділу фактичних перевірок управління податкового аудиту ГУ ДПС у Донецькій області проведено 43 перевірки щодо контролю за здійсненням розрахункових операцій, під час яких встановлено факти порушення касової дисципліни. За результатами проведених фактичних перевірок порушникам донараховано 4,2 млн грн штрафних санкцій, з яких 0,7 млн грн вже сплачено до бюджету.
Нагадуємо, що зараз кожен громадянин Донеччини може посприяти виявленню фактів порушень у сфері використання РРО. Якщо вам не видали  фіскальний чек у магазині, або виданий чек не відповідає вимогам фіскального, ви можете поскаржитися за допомогою мобільного додатку «Legal ZrPlat», який розроблено ГУ ДПС у Донецькій області з метою конструктивного діалогу з громадянами Донецького регіону та оперативного реагування на факти порушень трудового і податкового законодавства.    
Завантажити безкоштовний мобільний додаток «Legal ZrPlat» можна на телефон засобами Play Market або App Store. Всі отримані повідомлення будуть розглянуті з дотриманням вимог чинного законодавства та нормативних документів.

ПДВ: податкова консультація Мінфіну з оподаткування програмної продукції

Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області інформує, що наказом Міністерства фінансів України від 27.04.2021 № 238 затверджена узагальнююча податкова консультація з деяких питань оподаткування ПДВ (далі – УПК № 128 ). 
УПК № 128 надає роз’яснення стосовно застосування п. 261 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу України: операції з постачання програмної продукції тимчасово, з 01 січня 2013 року до 01 січня 2023 року, звільняються від оподаткування ПДВ. 
До програмної продукції, яка звільняється від оподаткування ПДВ, відносять будь-які зміни, оновлення, додатки, доповнення та/або розширення функціоналу комп'ютерних програм, права на отримання таких оновлень, змін, додатків, доповнень протягом певного періоду часу. 
Якщо операції з постачання послуг із технічної підтримки програмної продукції, зокрема встановлення, налаштування, тестування, виявлення та усунення недоліків, включаються (є складовою частиною постачання такої продукції) до вартості програмної продукції, в т.ч. до вартості змін, оновлень, доповнень та/або розширення функціоналу комп'ютерних програм, прав на отримання таких оновлень, змін, додатків, доповнень протягом певного періоду часу, то такі операції звільняються від оподаткування ПДВ. 
УПК № 128 надає роз’яснення стосовно оподаткування ПДВ операцій з постачання технічної підтримки програмної продукції, яка не входить до складу вартості такої програмної продукції. 
Якщо операції з технічної підтримки програмної продукції включають будь-які зміни, оновлення, додатки, доповнення, включаючи усунення недоліків та виправлення помилок, та/або розширення функціоналу комп'ютерних програм, права на отримання таких оновлень, змін, додатків, доповнень протягом певного періоду часу, з одночасним постачанням за одну вартість послуг із встановлення, налаштування, тестування, виявлення та усунення недоліків, консультування щодо користування програмною продукцією, то такі операції звільняються від оподаткування ПДВ. 
Послуги з технічної підтримки програмної продукції, які передбачають виключно постачання послуг із встановлення, налаштування, тестування, виявлення та усунення недоліків, консультування щодо користування програмною продукцією, які не передбачають внесення будь-яких змін до програмної продукції, та вартість яких не включає зміни, оновлення, додатки, доповнення та/або розширення функціоналу комп'ютерних програм, а також право (права) на отримання таких змін, оновлень, додатків, доповнень та/або розширення функціоналу комп'ютерних програм протягом певного періоду часу, оподатковуються ПДВ на загальних підставах. 
Детальніше з УПК № 128 можливо ознайомитись на офіційному сайті Міністерства фінансів України за посиланням.

 

Вишиванка – кольорова душа України!

Як же круто, коли давні традиції підтримує сучасне суспільство і вдихає в них нове життя! У когось є улюблена вишиванка, що дісталась у спадок від бабусі, вишита її дбайливими руками, а хтось віддає перевагу сучасній сорочці в етно стилі. Але всіх їх об’єднує безмежна любов до нашої України, шана її традицій та духовного спадку. 
Всесвітній день вишиванки (до речі, у 2021 році він буде святкуватися 20 травня) – це свято, яке запрошує кожного свідомого громадянина до абсолютно простого вчинку – одягнути вишиванку. 
Тож, враховуючи карантинні обмеження, Головне управління ДПС у Донецькій області організує фотоконкурс «Вишиванка – кольорова душа України!». 
Умови конкурсу:
-    опублікувати у себе на сторінці в Фейсбуці світлину в вишиванці у період з 14 травня по 20 травня 2021 року включно (під час проведення конкурсу сторінка має бути відкрита!);
-    публікацію з фотографією підписати хештегом #вишиванка_Донеччини або у коментарі до цієї статті написати «беру участь»;
-    підписатися на офіційну сторінку Головного управління ДПС у Донецькій області у Фейсбуці (якщо ще не підписані);
Репости та уподобання цієї публікації тільки вітаються;)   
Володар найоригінальнішого фотознімку отримає свій приз від Податкової Донеччини. Результати конкурсу будуть опубліковані 21 травня 2021 року.

Відкриті дані ДПС – на допомогу платникам податків

Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області інформує.
Сфера відкритих даних – важливий компонент цифрової трансформації, підвищення прозорості та підзвітності органів влади. 
Державна податкова служба України приділяє значну увагу сфері відкритих даних. Прикладом цього є те, що у 2020 році ДПС увійшла в трійку фіналістів «Open Data Government Awards» - за найвищі стандарти публікації відкритих даних центральними органами виконавчої влади  
ДПС з початку своєї роботи забезпечила оприлюднення 41 набору даних у формі відкритих даних, які закріплені за ДПС відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2015 року № 835 «Про затвердження Положення про набори даних, які підлягають у формі відкритих даних» (зі змінами) (далі – постанова № 835) та здійснює постійне їх оновлення. Таким чином ДПС виконано в повному обсязі постанову № 835
На сьогодні відповідно до внесених змін до постанови № 835 (постанова КМУ від 03.03.2021 № 407, яка набрала чинність 28.04.2021) за ДПС закріплено додатково 5 наборів даних (загальна кількість становить 46 наборів даних), які в подальшому протягом місяця мають бути оприлюднені на Порталі відкритих даних та на вебпорталі ДПС: 
- Фінансова звітність (звіт про фінансовий стан (баланс) та звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати), подані як додаток до звітної (звітної нової) податкової звітності за річний податковий (звітний) період відповідно до пункту 46.2 статті 46 Податкового кодексу України; 
- Реєстр отримувачів бюджетної дотації; 
- Реєстр заяв про розстрочення, відстрочення грошового зобов’язання чи податкового боргу; 
- Перелік транспортних засобів, що переміщують пальне або спирт етиловий; 
- Інформація про платників, які мають борг (недоїмку) із сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. 
При цьому із зазначених 5 нових наборів даних 1 набір даних вже оприлюднюється з лютого 2021 року – «Інформація про платників, які мають борг (недоїмку) із сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». 
Інформацію розміщено на офіційному вебпорталі ДПС України за посиланням

За рахунок контрольно-перевірочної роботи аудита Донеччини держбюджет додатково отримав майже 18 млн гривень 

Упродовж січня-квітня 2021 року підрозділами аудиту ГУ ДПС у Донецькій області завершено та узгоджено 547 документальних перевірок, за результатами яких до бюджетів усіх рівнів було донараховано 209,7 млн гривень. 
Окремо ведеться робота щодо проведення позапланових перевірок суб’єктів господарювання, які вирішили через певні обставини припинити свою діяльність. По кожному такому випадку на підставі ґрунтовного аналізу всієї наявної в органах ДПС стосовно нього податкової інформації про ризики в його діяльності (щодо приховування об’єктів оподаткування, несплати ним податкових зобов’язань тощо), приймається рішення щодо необхідності (або її відсутності) проведення позапланової перевірки суб’єкта господарювання у зв’язку з припиненням. З початку року проведена 121 така перевірка на закриття, за результатами яких донараховано 11,1 млн гривень. Крім того, 104 суб’єктам господарювання вже припинено діяльність без проведення перевірок.
Триває контрольно-перевірочна робота і по збитковим підприємствам. Так, за результатами перевірок зменшено від’ємне значення об’єкта оподаткування податком на прибуток на 58,5 млн гривень.
Загалом за результатами роботи аудиту Донеччини з початку 2021 року до держбюджету надійшло 17,9 млн гривень, в т.ч. погашено податкових зобов`язань за актами документальних перевірок на суму 8,5 млн гривень. 
Робота управління аудиту ГУ ДПС у Донецькій області з виявлення та упередження порушень податкового законодавства триває.

Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Донецькій області у мережі Facebook.

Підписатися на Facebook 

fb.com/TaxUkraine

www.facebook.com/tax.donetsk

Підписатися на Telegram-канал

t.me/tax_gov_ua

Підписатися на YouTube

youtube.com/TaxUkraine

youtube.com/c/ДПСуДонецькійобласті

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно і безпечно за допомогою сервісу «InfoTAX»

t.me/infoTAXbot

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner