Шановні споживачі послуг централізованого водопостачання м. Лиман, с. Дробишеве, с. Ставки, с. Рубці,с. Лозове, с. Рідкодуб, с. Коровій Яр

 

Лиманське ВУВКГ для надання послуг з централізованого водопостачання  використовує підземні свердловини. Якість води, що подається ВУВКГ  у водопровідні мережі с. Дробишеве та с.Ставки відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10.
Якість питної води з джерел інших населених пунктів, на жаль, не відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 за такими показниками: мутність до 4,90 НОК, амоній до 1,78 мг/дм3, залізо загальне до 3,7 мг/дм3 для  м. Лиман; хлориди 590 мг/дм3, сульфати 727 мг/дм3, сухий залишок 2400 мг/дм3 для с. Лозове; жорсткість загальна 10,4 мг/дм3, сульфати 385 мг/дм3, сухий залишок 1020 мг/дм3 для с. Рубці; жорсткість загальна 7,9 мг/дм3   сульфати 346 мг/дм3   для с. Коровій Яр; нітрати 69,8 мг/дм3, сульфати 870 мг/дм3, жорсткість загальна 17,6 мг/дм3   сухий залишок 1851 мг/дм3 для с. Рідкодуб. (Норми згідно вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10:    каламутність - 1 НОК, амоній  <= 0,5мг/дм3,  залізо загальне <= 0,2 мг/дм3 ,  жорсткість загальна <= 7 мг/дм3, сульфати <= 250мг/дм3,  нітрати <= 50 мг/дм3, хлориди <= 250 мг/дм3 ,  сухий залишок   <=  1000 мг/дм3). 
Причина не відповідності вимогам ДСанПіНу  якості води в м. Лиман в тім, що джерела водопостачання - підземні свердловини Краснолиманських водозаборів - містять багато заліза, таку воду необхідно перед подачею споживачам  знезалізнювати. Але ВУВКГ не має необхідного технологічного обладнання  для цього. КП «Компанія «Вода Донбасу» зверталась за рішенням цієї проблеми до міської громади, до державних установ з стандартизації, до Міністерства охорони здоров’я за пошуком в вирішення проблеми. КП «Компанія «Вода Донбасу» подало для фінансування захід -  будівництво станції знезалізнення,  до регіональної програми «Вода Донеччини» Розвитку області на 2017-2025рр.   
Як впливає на здоров’я людей  вода з високим вмістом заліза ?
Наведемо висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи, яку зробив для Лиманського ВУВКГ КП «Компанія «Вода Донбасу»   Інститут гігієни медицинської екології ім.А.Н.Марзєєва АМНУ: « Незважаючи на те , що залізо є необхідним елементом у харчуванні людини питна вода не вважається важливим джерелом його надходження до організму. В підземній воді залізо в основному знаходиться у вигляді бікарбонатної соли. Ці соли легко гідролізуються, перетворюючись у гідрат закису, а потім і окису заліза, що випадає в осад(ржавчина). Вміст заліза нормується за органолептичними ознаками(забарвлення, металевий присмак, осад, мутність). Погіршення органолептичних властивостей стає помітним при вмісті заліза 1 мг/дм3 і більше. Сполуки заліза для людей при введенні з їжею та водою  є малотоксичними. Порушення фізіологічних функцій організму людини (подразнення кишкового тракту, діарея) виявляються внаслідок тривалого вживання води з вмістом заліза понад 300 мг/дм3  
ВИСНОВОК: враховуючи нестачу води питної якості та відсутність альтернативних джерел водопостачання, вважаємо можливим надати дозвіл на тимчасове використання  підземних водозаборів з відхиленням якості води від гігієнічних вимог .
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner