Сплачений акцизний податок - це гроші громади!

 

Відповідно до Закону України від 28 грудня 2014 року №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» з 01 січня 2015 року в Україні впроваджено акцизний податок з роздрібного продажу підакцизних товарів. 
До підакцизних товарів відносяться: алкогольні напої, пиво, тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну.
Платниками податку є суб’єкти роздрібної торгівлі, які реалізують ці товари безпосередньо громадянам для їхнього особистого некомерційного використання.
Ст. 69 Бюджетного кодексу України передбачено, що акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів належить до доходів загального фонду бюджетів міст районного значення, сільських, селищних бюджетів. Тобто, якщо підакцизний товар продається на території міста, то сплата цього податку надходить до бюджету міської ради.
Наприклад, ви в магазині за сто гривень купили пляшку горілки чи іншого підакцизного товару. Власник цього магазину повинен перераховувати п’ять гривень податку, який спрямується у міський бюджет, а отже, у розпорядження територіальної громади. Саме з цих коштів ремонтуються дороги, розвиваються дитячі садочки, встановлюються ліхтарі, прокладаються тротуари, тощо. Якщо вам не байдуже до того, що робиться в громаді, зробіть перший крок свідомого громадянина – прослідкуйте, щоб заплачені вами дві гривні податку, потрапили до бюджету громади, а не у карман підприємця.
Для цього потрібно зовсім мало – проявити свою правосвідомість. Коли купуєте підакцизний товар вимагайте, щоб вам видали чек за покупку. Не зупиняйтеся на цьому, прослідкуйте, щоб чек видали і тим, хто стоїть поруч з вами в черзі. Крім того, зверніть увагу на те, чи у чеку, який вам видали, насправді зазначений акцизний податок і його сума.
Можливо хтось скептично посміхнеться: «І що вони зроблять за ті п’ять гривень?». А ви придивіться скільки у магазинах, павільйонах і кіосках реалізовується алкогольних та слабоалкогольних напоїв, пива, тютюнових виробів – десятки тисяч одиниць товару. І значна їх частина продається без чеків, а відтак, Лиманська громада недоотримує значних сум.
Невидача чека або видача підробленого чека під час продажу товарів чи наданні послуг – це одна з проблем, з якою зустрічаються споживачі.
Що робити, якщо вам не видали чек?
З огляду на досить часті випадки обману споживачів – видачі чека невстановленої форми або взагалі відмови у видачі фіскального чека виконавчий комітет Лиманської міської ради просить звертатися до Державної податкової служби:
- за номером телефону: 0800 501 007 (напрямок «4»)
- або написати скаргу на адресу: idd@tax.gov.ua

 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner