Встановлення статусу ділянок вільних від регульованих шкідливих організмів - фітосанітарні вимоги країн - партнерів у міжнародній торгівлі

 

З метою виконання фітосанітарних заходів країн-партнерів України у міжнародній торгівлі, у тому числі й міжнародних договорів України у сфері карантину та захисту рослин, зокрема країн Євразійського економічного союзу  (ЄАЕС), Європеського союзу (ЄС), Китайської народної республіки (КНР), Республік Туреччина та Кенії, зменшення кількості надходження нотифікаційних повідомлень про невідповідність фітосанітарним заходам українських об’єктів регулювання, уникнення ризиків запровадження іноземними країнами тимчасових заборон щодо імпорту вітчизняної продукції, а також покращення фітосанітарного стану місць вирощування сільськогосподарської продукції Головне управління Держпродспоживслужби в Донецькій  області повідомляє наступне:
Однією з вимог ЄАЕС при  експорті з України певних рослин та продуктів рослинного походження, є вимога щодо наявності вільних зон від конкретних організмів для певного об’єкта регулювання. Так, зокрема експорт деревини до Туреччини необхідно здійснювати у відповідності до спеціальних вимог для імпорту рослин та рослинної продукції Положення про карантин рослин Турецької Республіки, зокрема з виробничих ділянок вільних від вусачів ( Monochamus spp.), смолівок (Pissodes nemorensis, P. strobi, P. terminalis, P. Castaneus), заболонників (Scolytus morawitzi), тафітофторозів ( Phytophthora ramorum).
При намірі експортувати до Китаю зерно ячменю, сої, чи кукурудзи необхідно забезпечити виконання ряду фітосанітарних вимог зазначених в Протоколах фітосанітарних та інспекційних вимог КНР.
Картопля до країн ЄС не повинна містити грунт, рослинне середовище та має походити з місць вирощування, вільних від низки шкідливих організмів, зокрема бурої та кільцевої гнилі картоплі, раку картоплі, картопляних нематод, бурої бактеріальної гнилі.
Експорт зернових до Кенії здійснювати у відповідності до вимог республіки   з виробничих ділянок вільних від певних організмів, зокрема індійської сажки пшениці , стеблової сажки, нематоди пшеничної.
Для офіційного встановлення статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, суб’єкт господарювання подає до управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області (інформація щодо зон обслуговування державними фітосанітарними інспекторами розміщена на офіційному сайті ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області в розділі «Фітосанітарія») пакет документів, а саме:
•    заяву про встановлення та/або підтримання офіційного статусу місця виробництва, виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів; 
•    копію плану земельної ділянки (витяг з документації із землеустрою), на якій планується офіційне встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів;
•    копію документа, який засвідчує право власності або користування (в т. ч. оренди) на земельну ділянку, на якій планується офіційне встановлення місця виробництва або виробничої ділянки;
•    документ, що підтверджує внесення плати за обстеження посівів сільськогосподарських, плодових культур, розсадників, промислових садів та інших культур відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 року № 1348 “Деякі питання надання послуг Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, органами та установами, що належать до сфери її управління “.
За результатами розгляду заяви та проведених заходів, пов’язаних із встановленням та/або підтриманням статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, відповідно до Порядку, присвоюється або поновлюється офіційний статус місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів. 
З метою реалізації вимог країни-імпорту щодо експорту об’єктів регулювання із зон, місць, і (або) ділянок виробництва, вільних від певного карантинного організму пропонуємо суб’єктам господарювання здійснити процедуру офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів відповідно до “Порядку офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки” затверджено наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.08.2012 № 487.

Головний спеціаліст відділу карантину рослин управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області С. Савченко
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner