Слов'янський відділ поліції Донецькій області інформує

Кабмін направив на розгляд парламенту законопроєкт про розширення підстав використання поліцією електрошокерів
Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков ініціював внесення змін до Закону Украни «Про Національну поліцію». А саме у ст.45 пропонується додати пункт, якии? дозволить ширше використання поліцеи?ськими електрошокових пристроїв контактної та контактно-дистанційної дії.
Відповідну пропозицію сьогодні, 11 листопада, підтримав на своєму засіданні Кабінет Міністрів. Документ направили на розгляд Верховноі? Ради.
«У більшості держав світу як альтернативу застосування вогнепальної зброї підрозділи поліції застосовують електрошокери як засіб стримання агресіі?. Протягом двох років спеціалісти МВС проводили дослідження, погоджували використання таких пристроїв з Мін’юстом, вивчали досвід краі?н, зокрема Великої Британіі?. На сьогодні ми отримали першу партію сучасних електрошокерів »,- пояснив Арсен Аваков.
Глава МВС пояснив, що застосування електрошокових пристроїв контактної та контактно-дистанційної дії – це гуманнии? поліцейський засіб примусу, якии? дозволяє припинити правопорушення і зупинити зловмисника, завдавши йому меншої шкоди в порівнянні з вогнепальною чи травматичною зброєю.
У чинній редакції пункту 6 частини третьої статті 45 «Закону про Нацполіцію» електрошокери дозволено використовувати для: відбиття нападу на поліцейського, іншу особу та/або об`єкт, що перебуває під охороною та для відбиття нападу тварини, що загрожує життю і здоров`ю особи чи поліцейського.
У законопроекті пропонується розширити підстави застосування електрошокових пристроїв контактної та контактно-дистанційної дії для затримання особи:      
яка вчинила адміністративне чи кримінальне правопорушення і чинить при цьому фізичну протидію поліцейському;
яка вчинила тяжкий або особливо тяжкий злочин і намагається втекти, яка чинить збройний опір або намагається втекти з під варти,
озброєної особи, яка погрожує застосуванням зброї та інших предметів, що загрожують життю чи здоров’ю людей, зокрема поліцейського.
Як відомо Національна поліція України закупила і почала освоєння першої партії з 200 одиниць сучасних спеціальних засобів Taser X2. Це медично сертифікована нелетальна зброя, яка знерухомлює активного правопорушника, але на відміну від бойових чи травматичних пістолетів, не завдає жертві тяжких, небезпечних для життя та здоров'я вогнепальних поранень. Використовується у багатьох провідних країнах світу.

На Донеччині понад 250 осіб, що переховувалися від закону, затримані завдяки роботі блокпостів
Протягом 10 місяців поліцейські зі складу Об’єднаних сил, які несуть службу на блокпостах, виявили 2862 правопорушення.
Кожне шосте правопорушення було кримінального характеру. За цими фактами відкрито 432 кримінальних провадження.
Найчастіше поліція документувала незаконний обіг наркотиків. Зафіксовано 329 фактів нелегального перевезення наркотичних і психотропних речовин.
Припинено 216 спроб перевезення зброї, боєприпасів та вибухівки. Вилучено 183 мобільних телефони, які перебували в розшуку.
Під час перевірок на блокпостах поліцейські викрили 10 учасників незаконних збройних формувань. Їх притягують до кримінальної відповідальності.
Затримано 254 зловмисників, які розшукувалися за скоєння злочинів. Крім того, завдяки блокпостам вдалося розшукати 17 безвісти зниклих людей.
З початку року через спільні об`єкти пройшло понад 61,7 тисяч вантажних автомобілів, більше 2 млн легковиків і понад 3,8 млн громадян.
Стандартні перевірки дають змогу ефективніше протидіяти злочинності і забезпечувати публічну безпеку на території проведення ООС.

Поліція продовжує серію публікацій про шахрайські схеми, і схема №5 – СМС – виграш
«Вам призначено виплату 350 тисяч гривень. Ваш код 123» - громадяни масово отримують SMS-повідомлення з текстом про виграш. Щоб його забрати, ті, хто надсилає повідомлення, просять небагато - лише передзвонити на номер відправника.
Завдяки профілактичній роботі поліції, кожен другий житель Слов'янська і району вже не вірить «телефонним» шахраям.
Схема наступна: на мобільний телефон людині надсилають повідомлення про нібито величезні виграші, підкріплюють «приманку» у вигляді сайту в Інтернеті. На сайті, повідомляється, що згідно з українським законодавством приз оподатковується, але спонсор акції сплачує значну частину. А «переможцю» рекомендують сплатити всього лише «дрібні витрати» - 1-3%, зате отримати великий виграш.
Найефективніший спосіб боротьби з шахраями - профілактика. Тому правоохоронці постійно нагадують, про види афер.
Будьте пильними! І в пошуках легкої здобичі, не потрапляйте на хитрощі шахраїв.

Слов'янський відділ поліції
Донецькій області

 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner