З 1 серпня 2020 року в Україні працює ринок газу для населення

 

У зв’язку з цим кожен побутовий споживач газу може обирати постачальника залежно від ціни та сервісу, а держава не регулює ціну на газ для потреб побутових споживачів.
За умовами новоствореного ринку газу постачальник газу для потреб населення області ПАТ “Донецькоблгаз” мав закупити у будь-якого трейдера газ для потреб населення на серпень і вересень поточного року, що не було зроблено.
Відповідно до правил ринку природного газу, в ситуації, коли газопостачальна компанія не придбала газ для потреб населення протягом двох місяців (серпень-вересень), побутові споживачі автоматично перейшли до постачальника газу останньої надії (далі-ПОН), тобто до ТОВ “Газопостачальна компанія “Нафтогаз України” (далі-ТОВ “ГК “Нафтогаз України”). Термін перебування побутових споживачів у ПОН складає 60 днів. Таким чином, протягом жовтня — листопада поточного року населення області (окрім тих, хто раніше обрав постачальника) буде перебувати клієнтом ТОВ “ГК “Нафтогаз України” та , відповідно, отримувати від цього підприємства рахунки на оплату за спожитий газ. За цей час побутовим споживачам також необхідно буде обрати нового постачальника.
Слід пам’ятати, що ПАТ “Донецькоблгаз” продовжує залишатися оператором газорозподільної системи, змінити якого не можна, оскільки це підприємство є основним балансоутримувачем газових мереж області. В той же час, газові мережі, що знаходяться на балансі (в управлінні) ПАТ “Донецькоблгаз”, можуть використовуватися будь-якою кількістю постачальників одночасно.
Таким чином, за жовтень-листопад поточного року кожен побутовий споживач газу повинен буде сплатити два рахунки:
1. за спожитий газ — ТОВ “ГК “Нафтогаз України”;
2. за розподіл (транспортування/доставку) газу — ПАТ “Донецькоблгаз”.
Також звертаємо увагу щодо необхідності укладених нових договорів з постачальниками газу для об’єктів соціальної сфери області, що опалюються за рахунок власних газових котелень.
Порядок зміни постачальника газу для побутового споживача

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner