Державна реєстрація розірвання шлюбу подружжя, яке не має дітей (стаття 106 Сімейного кодексу України)

 

Шлюб припиняється відділом державної реєстрації актів цивільного стану (далі органа ДРАЦС) за заявою подружжя, якщо подружжя не має дітей, віком до 18 років. У цілому питання про збереження або розірвання шлюбу - приватна справа дружини та чоловіка. Якщо вони спільно прийняли рішення про розірвання шлюбу, то держава не може створювати їм у цьому перешкод. Головне, щоб воля кожного з подружжя на розірвання шлюбу була вільною і такою, що висловлена відповідним чином.
Дружина та чоловік, які мають наміри розірвати свій шлюб, насамперед повинні висловити на це свою волю. Для цього вони мають подати державному органу ДРАЦС заяву про розірвання шлюбу подружжя, яке не має дітей (ст. 106 СКУ) у якій повинно бути зазначено про відсутність у них спільних дітей. 
Після закінчення одного місяця від дня подання такої заяви, якщо вона не була відкликана, у присутності хоча б одного з подружжя, шлюб розривається незалежно від наявності між подружжям майнового спору.
До заяви має бути додане свідоцтво про шлюб.
Дружина та чоловік приходять для подачі заяви до державного органу ДРАЦС разом. Цей момент є вкрай важливим, оскільки працівники державного відділу ДРАЦС повинні впевнитися в тому, що особа вільно та без примусу висловлює свою волю на розірвання шлюбу.
Якщо один із подружжя через поважну причину (у зв'язку з тяжкою хворобою, тривалим відрядженням, проживанням у віддаленій місцевості) не може особисто подати заяву про розірвання шлюбу до відділу ДРАЦС, таку заяву, справжність підпису на якій має бути нотаріально засвідченою, або прирівняну до неї, від його імені може подати другий із подружжя.
При прийнятті заяви про розірвання шлюбу подружжя, яке не має дітей, особам роз'яснюються порядок і умови державної реєстрації розірвання шлюбу, а також момент його припинення.
Якщо один із подружжя через поважну причину не може з'явитись для державної реєстрації розірвання шлюбу, він може під час подачі заяви про розірвання шлюбу подружжя, яке не має дітей, або впродовж місяця письмово повідомити орган ДРАЦС про згоду реєстрації розірвання шлюбу за його відсутності та зазначити місцезнаходження органу ДРАЦС, до якого слід надіслати свідоцтво про розірвання шлюбу. У разі надсилання письмового повідомлення підпис на ньому того з подружжя, який не може з'явитися, повинен бути нотаріально засвідченим.
Якщо подружжя через поважну причину не може з'явитися до відділу державної реєстрації актів цивільного стану для державної реєстрації розірвання шлюбу в установлений для них день, строк такої реєстрації на письмове прохання подружжя може бути перенесений на інший день. Про це робиться відмітка на заяві про розірвання шлюбу подружжя, яке не має дітей.
У цих випадках строк перенесення державної реєстрації розірвання шлюбу не може перевищувати одного року з дня подання заяви.

Головний спеціаліст Жданівського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) Лілія КРАВЧЕНКО
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner