Ботулізм – це вкрай небезпечно!


Лиманське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області інформує, що в Харківській та Луганській областях зареєстровані 2 випадки захворювання на ботулізм з 3-ма постраждалими, які пов’язані з вживанням риби  в’яленої (лящ).
Ботулізм – це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) за неправильних умов зберігання чи транспортування продуктів харчування.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – тушковані м’ясо, риба, рідше – овочі. Проте, протягом останніх років найчастіше реєструються випадки хвороби після вживання  продуктів, вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту. Потенційно небезпечними можуть бути усі консервовані продукти (м’ясо, риба, гриби, овочі), які перед приготуванням були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Існує поняття «гніздової» інфікованості продукта збудниками ботулізму і утворення токсинів. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють.
Симптоми ботулізму
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас симптоми так само можуть виникнути уже через 2 години або значно пізніше (4 доби і більше). Чим важче захворювання, тим коротший час від зараження до проявів симптомів.
Як правило, захворювання розпочинається з короткочасних симптомів загальної інтоксикації: пронос, блювота, може незначно підвищитись температура, боліти живіт. Важкі форми захворювання характеризуються різким пригніченням функції дихальних м’язів, внаслідок чого за відсутності адекватної терапії смерть зазвичай настає від дихальної недостатності на 2-3-й день хвороби. Ключовими клінічними ознаками ботулізму є різні неврологічні розлади – порушення зору (двоїння або туман в очах, невиразність мови, може бути важко ковтати, відчуття сухості в роті, м’язова слабкість).
Для попередження ботулізму слід пам'ятати, що слід:
•    уникати споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби, м’ясних та грибних консервів домашнього виробництва, придбаних у невідомих осіб або в місцях стихійної торгівлі;
•    купуючи сушену  та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;  
•    дотримуватися чистоти при обробці продуктів для консервування і не використовувати зіпсовані овочі та фрукти;
•    не робити самостійно консерви з м’яса, риби і грибів;
•    піддавати тепловій обробці банки і кришки в обов’язковому порядку;
•    зберігати домашні консерви при температурі від +2 до +6°С;
•    знищувати «бомбажні» (здуті) банки;
     Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей! Прислухайтесь до вищевказаних порад.

 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner