Всесвітній день протидії торгівлі людьми

 

Всесвітній день протидії торгівлі людьми проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 2013 році, починаючи з 2014 року світова спільнота відзначає його 30 липня.
На жаль і в теперішній час є таке явище як торгівля людьми. Торгівля людьми здійснюється в багатьох формах і не знає кордонів. 
Відповідно до Закону України „Про протидію торгівлі людьми” торгівля людьми - здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.
Існує багато причин торгівлі людьми, одними з яких є:
•    соціальна нерівність та низький рівень життя населення;
•    насильство в сім’ї та інші прояви гендерної нерівності;
•    девіантна поведінка членів сім’ї (вживання алкоголю, наркотичних речовин тощо);
•    викривлення моральних цінностей та відсутність духовних принципів певної частини населення;
•    збройні конфлікти;
•    привабливість кращого життя за кордоном та погана обізнаність громадян України щодо можливостей працевлаштування і перебування за кордоном та їх наслідки тощо.
Слід зазначити, що жертвою торгівців людьми може стати будь-яка особа, незалежно від віку та статі.
Протягом 2019 року Мінсоцполітики встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, 185 громадянам, з яких 184 громадянина України та 1 іноземець (громадянин Російської Федерації). Серед осіб, яким встановлено зазначений статус, 53 жінок, 119 чоловіків та 13 дітей  (3 хлопчиків та 10 дівчаток).
Протягом зазначеного періоду 65 осіб постраждало від торгівлі людьми в Україні, 120 осіб – від торгівлі людьми за кордоном.
За видами експлуатації 85 осіб постраждало від трудової експлуатації, 40 осіб втягнуто у злочинну діяльність, 37 осіб від сексуальної експлуатації, 17 осіб використано у збройних конфліктах, 3 осіб використано у порнобізнесі, 1 особу залучено до жебракування, 1 особа постраждала від змішаної експлуатації (трудова та сексуальна експлуатації), 1 дитину було продано третім особам.
Основними країнами призначення були: Російська Федерація – 65 осіб, Україна – 65 осіб, Республіка Польща – 11 осіб, Німеччина – 10 осіб, Чеська Республіка – 6 осіб, Турецька Республіка – 5 осіб, Республіка Білорусь – 4 особи, Китайська Народна Республіка – 4 особи, Італійська Республіка -3 осіб, Словацька Республіка – 2 особи, Королівство Бельгія –  2 особи, Об’єднані Арабські Емірати – 1 особа, Республіка Словенія – 1 особа, Республіка Казахстан – 1 особа, Федеративна Республіка Бразилія – 1 особа, Французька Республіка – 1 особа, Угорщина – 1 особа, Держава Ізраїль – 1 особа, Арабська Республіка Єгипет – 1 особа.
Звертаємо увагу громадян, які планують шукати роботу за кордоном та скористатися послугами відповідних українських посередників:
За посиланням https://stoptrafficking.org/ Ви можете знайти корисну інформацію , якщо Ви вирішили працювати за кордоном або подорожувати, щоб не потрапити в сітуацію торгівлі людьми.
Дистанційний курс «Протидія торгівлі людьми в Україні» містить концептуальні положення щодо попередження та протидії торгівлі людьми в Україні ми можете знайти за посиланням https://courses.ed-era.com/courses/course-v1:EdEra_OSCE+ST101+ST101/about
Прийом звернень та повідомлень про/або від осіб, які постраждали від торгівлі людьми, домашнього насильства, насильства за ознакою статі, насильства стосовно дітей, або про загрозу вчинення такого насильства здійснюється державною установою “Урядовий контактний центр” за телефонним номером 15—47 безкоштовно.
Звертаємо увагу, що координатором проєктів ОБСЄ розроблено та презентовано на сторінках Facebook та Instagram інформаційну кампанію з протидії торгівлі людьми 2020 #ПРАЦЮЙ БЕЗПЕЧНО (@work _Safe._ua).

Управління соціального захисту населення Лиманської міської ради
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner