Зупинимо торгівлю людьми разом!

 

30 липня  - всесвітній день протидії торгівлі людьми
У 2013 році Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй проголосила 30 липня Всесвітнім днем протидії торгівлі людьми, зазначивши, що в цей день необхідно підвищувати рівень поінформованості громадян стосовно глобальної проблеми торгівлі людьми і привертати увагу до важкого становища жінок, чоловіків і дітей, які стали жертвами цього злочину, а також заохочувати людей активно допомагати постраждалим і протидіяти торгівлі людьми.
Ми доносимо до Вас цю інформацію, тому що хочемо, щоб Ви знали: у кожного є права і кожен охороняється законами. Свобода є фундаментальним правом кожної людини.
Торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини, від  якої потерпають чоловіки, жінки та діти, та яка не втрачає актуальності у ХХІ ст. для жодної країни світу, включаючи Україну. Маніпулюючи бажаннями та намірами людей, їх ошукують та експлуатують.  
Відповідно до законодавства, торгівля людьми - здійснення незаконної угоди, об'єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.
Метою торгівлі людьми може бути: 
•    трудова експлуатація;
•    сексуальна експлуатація, використання у проституції та порнобізнесі;
•    примусове жебрацтво;
•    примусове втягнення у злочинну діяльність;
•    примусове вилучення органів;
•    продаж дитини;
•    сурогатне материнство.
Якщо Ви потрапили у ситуацію, коли шляхом обману, шантажу, шахрайства або погроз Вас примушували:
-    працювати на відробляння невизначених „боргів”, яких Ви буцімто набули, коли Вам обіцяли підшукати роботу (наприклад, за кордоном, або просто у „кращому місці”);
-    займатись проституцією або надавати інші сексуальні послуги;
-    зніматись у порнографічних фільмах, фотозйомках, або показах через Інтернет;
-    виконувати роботу, про яку Ви не домовлялися, від якої не мали змоги відмовитися, і яка вимагалася від Вас під загрозою покарання;
або піддавали іншим формам експлуатації в Україні або за кордоном, імовірно, Ви жертвою постраждали від торгівлі людьми.
Більшість постраждалих від торгівлі людьми вважають, що їхнє рішення мігрувати у пошуках кращого працевлаштування – це підконтрольний їм процес. Вони не усвідомлюють, що від самого початку їх обманюють або шантажують, аби лише створити ситуацію, в якій тих можна буде експлуатувати. Втім, після застосування таких засобів, як обман, шахрайство чи зловживання владою з метою експлуатації чиєїсь праці чи послуг, початкова згода, яку могла дати жертва, втрачає чинність, оскільки ніхто не став би з власної волі погоджуватися на експлуатацію, перебування в підневільному стані чи жорстокість. Крім того, обман або шахрайство можуть стосуватися не тільки суті роботи, але й умов, у яких цю роботу чи послуги доводиться виконувати чи надавати. 
У кожному випадку потрапляння громадян України в ситуацію, пов’язану з торгівлею людьми, Міністерство закордонних справ України та закордонні дипломатичні установи у взаємодії з українськими та іноземними компетентними органами вживається комплекс заходів щодо забезпечення належного реагування на факти вчинення злочинів у сфері торгівлі людьми проти наших співвітчизників за кордоном з метою захисту їхніх прав та інтересів.
В державній службі зайнятості діє «гаряча лінія» 0-800-50-99-66, зателефонувавши на яку можна отримати консультації фахівців, зокрема з питань, пов’язаних із запобіганням нелегальній трудовій міграції та торгівлі людьми.
Інформація підготовлена управлінням соціального захисту населення Лиманської міської ради за матеріалами  управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання Донецької обласної державної адміністрації
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner