Відповідальність за хибні виклики екстрених служб

 

На лінію екстреного виклику «101» щодня надходить безліч повідомлень зі стаціонарних і мобільних телефонів із благанням про допомогу від громадян, які потрапили в екстремальні ситуації. Але, на жаль, серед них часто зустрічаються і неправдиві, хибні виклики.
Специфіка Служби порятунку полягає в тому, що рятувальники не можуть залишити поза увагою жоден виклик. Іноді, поспішаючи на хибний виклик, фахівці ДСНС не в змозі надати оперативну допомогу тим, хто дійсно її потребує. Адже під час слідування, паралельно може надійти інформація про реальну надзвичайну подію. У такому випадку втрачається дорогоцінний час, який необхідний для порятунку постраждалих.
У зв’язку з цим Лиманські рятувальники звертають увагу жителів Лиманщини на відповідальність за неправдиві виклики не лише пожежно-рятувальних підрозділів, але й також поліції, швидкої медичної допомоги та інших аварійних служб.
Згідно зі статтею 259 Кримінального кодексу України завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками - карається позбавленням волі на строк від двох до шести років. Теж  саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки або вчинене повторно - карається позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років.
За порушення статті 183 Кодексу України про адміністративні правопорушення завідомо неправдивий виклик пожежної охорони, поліції, швидкої медичної допомоги або аварійних служб накладається штраф у розмірі від 51 до 119 гривень.
Шановні громадяни! Пам’ятайте про те, що набираючи номер телефону екстреної служби і повідомляючи про хибну подію, ви не тільки порушуєте закон, але й, можливо, ризикуєте життям інших людей. Шановні дорослі, поясніть дітям, що їхні пустощі можуть призвести до трагічних наслідків. Будьте відповідальними та не залишайте без допомоги тих, хто дійсно цього потребує.

ДПРЗ-21 ГУ ДСНС України у Донецькій області

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner