ДПРЗ-21 ГУ ДСНС України у Донецькій області

 

Відбулися тактико-спеціальні навчання з гасіння умовної пожежі хліба на корені
Зберегти врожай від вогню – головне завдання не лише для сільгоспвиробників, але й для рятувальників. Саме під час жнив та дозрівання зернових культур різко підвищується небезпека виникнення пожеж на хлібних ланах, зернотоках, заготівельних пунктах та елеваторах. 
9 липня на території зернового поля ТОВ «АПФ-Ставки» в с. Ставки Лиманського району Донецької області відбулися спільні тактико-спеціальні навчання з гасіння умовної пожежі хліба на корені. До навчань долучилися як рятувальники, так і аграрії. Адже лише спільними зусиллями можливо досягти максимального результату з ліквідації пожеж на хлібних ланах. 
За задумом навчань під час збору врожаю на зерновому масиві сталося займання комбайну. Комбайнер негайно сповістив про загоряння комбайну Службу порятунку за телефоном «101» та проінформував своє керівництво. Згідно інструкції, зернозбиральна техніка була негайно виведена за межі поля. Трактор з плугом та пристосована для пожежогасіння техніка сільгосппідприємства, що чергувала на зерновому масиві під час збору врожаю сільгосптехнікою, провели обпашку осередку займання та приступила до гасіння пожежі. У цей час на місце займання прибувають пожежні автоцистерни 21-го Державного пожежно-рятувального загону та Комунального закладу «Лиманський центр безпеки громадян». Пожежні підрозділи проклали рукавну лінію, встановили переносний лафетний ствол та подали воду на гасіння комбайну. Пінними стволами було проведено розлив піни по периметру комбайна, щоб вогонь не перекинувся на зерновий масив. Одночасно за допомогою навісної гребінки проводилося гасіння зернового масиву по периметру фронту розповсюдження полум’я від комбайну.  Рятувальники за допомогою первинних засобів гасіння пожежі (хлопавок та вітродуву) провели захист хлібного масиву вздовж мінералізованої смуги. Завдяки спільними зусиллям фахівців Служби порятунку, Лиманського центру безпеки громадян та добровільної пожежної команди ТОВ «АПФ-Ставки» умовне загоряння на території зернового поля вдалося ліквідувати.
По завершенню директор ТОВ «АПФ «Ставки» Андруник Дмитро Михайлович подякував за співпрацю, після чого учасники заходу підбили підсумки та зазначили, що подібні навчання є дуже актуальними та корисними. Адже пожежі на зернових масивах, на жаль, не рідкість. Саме тому дуже важливо знати, як діяти уразі займання поля
 

 

Лиманські рятувальники ліквідували пожежу пшениці на корені
08 липня о 13:02 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу на зерновому масиві одного з сільгосппідприємств, що розташоване за межами с. Середній Хутір Лиманського району. До місця пожежі були негайно направлені сили та засоби ДПРЗ-21 Головного управління ДСНС України у Донецькій області та МПК с. Дробишеве КЗ «Лиманський центр безпеки громадян». Прибувши до місця виклику рятувальники з’ясували, що горіння пшениці на корені відбувалося через загоряння вантажного автомобіля, який спалахнув на території зернового масиву під час жнив. О 14:13 пожежу було ліквідовано. Внаслідок пожежі вогнем було знищено 4,8 га пшениці та пошкоджено автомобіль. Рятувальники врятували від знищення 55 га пшениці.
До відома, це вже 6 пожежа на відкритій території, що призвела до втрати значної кількості врожаю.
7 липня виникла пожежа на полі поблизу с. Рівне Покровського району, внаслідок якої вогнем було знищено 10 га пшениці.
Так, 6 липня у Мангушському районі вогнеборці ліквідували пожежу на полі, внаслідок якої вогнем було знищено 4 га пшениці на корені.
Того ж дня, 6 липня подібна надзвичайна ситуація сталася й на території Торецької міської ради. У селищі міського типу Новгородське на одному з полів вогонь знищив 4,8 га пшениці.
Шановні громадяни! Закликаємо вас дотримуватися правил пожежної безпеки! Тільки свідоме та відповідальне ставлення до цих вимог допоможе зберегти дорогоцінний врожай. Також, звертаємось й до фермерів! Забезпечте сільськогосподарську техніку первинними засобами пожежогасіння, перевірте справність техніки, наявність іскрогасників, проведіть відповідні інструктажі з працівниками, що задіяні до збору зернових культур. Пожежу легше попередити, ніж потім ліквідовувати. Бережіть хліб від вогню!

ДПРЗ-21 ГУ ДСНС України у Донецькій області
 

Прес Центр
Підписка на розсилку
Розсилка матеріалів виконується за допомогою сервісу Google FeedBurner